RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Waterschap roept op: meld vissterfte in Utrecht

UTRECHT - Niet alleen mensen, ook vissen hebben het zwaar in de hitte. Door het warme weer verslechtert de kwaliteit van het water en daalt het waterpeil. Bij extreme hitte, zoals de afgelopen tijd, lopen de vissen het gevaar om te stikken. Daarom roept waterschap De Stichtse Rijnlanden nu op om het te melden als je vissen naar adem ziet happen.

De Utrechtse wijk Lunetten is een van de plekken waar de kwaliteit van het water afgenomen is. In de gracht bij het winkelcentrum op de Zevenwouden zit minder zuurstof en ontstaan er meer algen. De vissen komen daarom naar boven om naar adem te happen.

De Stichtse Rijnlanden is langsgekomen om polshoogte te nemen van de situatie. Gelukkig werden er geen dode vissen gevonden. "We hebben een zuurstofmeting gedaan en die was in orde, maar voor de zekerheid hebben we toch de stuw wat meer open gezet om voor extra doorstroming te zorgen", zegt gebiedsbeheerder Renske Anema.

Probleem
Het waterschap heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gekregen over vissterfte. Anema: "Onder andere in Leersum, Woerden uit IJsselstein. We merken dat het een probleem is dat nu in de hele provincie speelt."

Als vissen naar lucht happen door de hitte, wordt gekeken of er water ingelaten kan worden en de doorspoeling kan worden verbeterd. "Helaas kan dat niet altijd, bijvoorbeeld in sommige sloten."

Om de vissterfte in de provincie goed in kaart te kunnen brengen roept De Stichtse Rijnlanden Utrechters op om melding te maken op haar website van plekken waar vissen naar adem happen. "Dan kunnen wij maatregelen nemen om vissterfte te voorkomen", aldus Anema.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -