Bewoners Kanaleneiland: relschoppers kwamen van buiten de wijk; 18 aanhoudingen verricht

Bewoners ruimen stukken steen op dit op straat lagen.
Bewoners ruimen stukken steen op dit op straat lagen. © RTV Utrecht
UTRECHT - Verslagen vegen bewoners van Kanaleneiland vandaag de opbrengsten bij elkaar van een avondje rellen in hun wijk: glasscherven, lege terpentineflessen en de resten van zwaar knalvuurwerk. Gisteravond was het erg onrustig in de wijk en werden er 18 mensen opgepakt. Wijkbewoners zijn boos: volgens hen kwamen de meeste relschoppers niet uit de buurt en is er te laat ingegrepen door de politie. De gemeente zegt in eerste instantie expres terughoudend te zijn geweest om escalatie te voorkomen.
Buurtbewoners die de volgende dag druk zijn met opruimen, reageren gefrustreerd. Volgens meerdere van hen kwamen de meeste relschoppers van buiten de wijk. Een bewoner: "Tachtig procent van die jongens herkende ik niet." Op social media gingen er oproepen rond om te komen rellen in de wijk. Op de Instagram-account van een jongen uit Hilversum is te zien hoe de politie in Utrecht wordt bekogeld met vuurwerk.
Instagramvideo waarin politie wordt belaagd
De gemeente bevestigt het verhaal van de bewoners. Locoburgemeester Lot van Hooijdonk: "Ze kwamen in mindere mate uit Kanaleneiland, wel uit andere wijken in Utrecht en buiten Utrecht. Dat zien we ook in de aanhoudingen terug."

Relschoppers

De gemeente ontving donderdagavond al signalen dat er op social media werd opgeroepen om te komen rellen in de stad. In een brief aan de gemeenteraad schrijft locoburgemeester Lot van Hooijdonk zaterdag: "De politie beschikte over informatie dat de groep specifiek uit was op een confrontatie met de politie. Hierbij werden de wijken Zuidwest/Kanaleneiland, Zuid/Hoograven en Overvecht genoemd."
De gemeente zegt dat er in eerste instantie expres terughoudend is opgetreden tegen 'enkele vernielingen' die werden aangericht omdat die bedoeld waren om 'de politie uit de tent te lokken'. Van Hooijdonk tegen RTV Utrecht: "Door zo slim mogelijk te werk te gaan, wilden we de overlast zo klein mogelijk houden uit belang voor de wijk."
In de loop van de avond bleken zo'n twee tot driehonderd relschoppers zich te verzamelen in de wijk Kanaleneiland in het gebied rondom de kruising van de Marshallaan en de Van Heuven Goedhartlaan. Daar werden bushokjes en een camera van het gemeentelijk toezicht gesloopt. Ook ging een auto in vlammen op.
Autobrand op Van Heuven Goedhartlaan

Noodbevel 'per abuis'

Toen de overlast aanhield, besloot de gemeente in te grijpen. Van Hooijdonk: "In de loop van de avond werd de groep kleiner en bleef de harde kern over en daar waren ook overtredingen zichtbaar met bijvoorbeeld vuurwerk. De autobrand en het vernielen van de winkel waren het signaal om in te grijpen op zo'n manier dat een grootschalige confrontatie met de politie werd voorkomen."
Politie grijpt in en communiceert 'per abuis' over noodbevel
Voor de straten werden leeg geveegd, reden er politiewagens met megafoons rond die mensen informeerden dat er sprake was van een noodbevel en dat iedereen die buiten was, zou worden opgepakt. Dat was niet de bedoeling, aldus Van Hooijdonk. "Er is binnen de driehoek besloten om geen noodbevel af te vaardigen omdat de politie voldoende had aan de overtredingen die op dat moment werden geconstateerd. In het heetst van de strijd is er een misverstand ontstaan. En dat zeg ik met het grootst mogelijke begrip want de politie heeft goed werk geleverd."
Nadat er werd ingegrepen, zijn er 18 personen aangehouden. De politie gaat nog camerabeelden van de relschoppers analyseren om te kijken of er meer mensen kunnen worden opgespoord.

'Te laat'

De de-escalerende tactiek van de gemeente viel vandaag niet in de smaak bij bewoners van de wijk. Die vinden dat er te laat is ingegrepen. Zij zeggen zelf erger te hebben voorkomen. Toen relschoppers probeerden een snackbar in brand te steken, zijn omwonenden er naar eigen zeggen voor gesprongen om dit te voorkomen. Queeny Rajkowski van de lokale VVD vindt ook dat de politie had moeten ingrijpen.
Een medewerker van de Kiwi-supermarkt waar de voorpui werd ingeslagen, baalt de dag erop in ieder geval als een stekker. "Het is zo jammer. We doen zo ons best om deze plek mooi en beter te maken en dan komen er mensen van buiten de wijk en die verpesten het voor ons."
Bewoners troffen flessen terpentine aan na rellen Kanaleneiland
Bewoners troffen flessen terpentine aan na rellen Kanaleneiland © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.