Dertien relschoppers mogen 's avonds Kanaleneiland en Overvecht niet in

© AS Media
UTRECHT - Dertien relschoppers die de afgelopen nachten bij de rellen in Kanaleneiland en Overvecht zijn gearresteerd, mogen tussen 20.00 uuren 08.00 uur beide wijken niet in. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hen een zogeheten gedragsaanwijzing opgelegd.
De dertien worden verdacht van het verstoren van de openbare orde. Daar kunnen onder meer vernieling, vechtpartijen en geluidsoverlast onder vallen. Een gedeelte van de verdachten is minderjarig. Volgens het OM gaat het vooral om "jongeren in de schoolgaande leeftijd".

'Normale leven'

De gedragsaanwijzing geldt voor vijftien dagen, zegt een woordvoerder van het OM. "Normaal gesproken geldt een gedragsaanwijzing voor een langere periode. Maar over twee weken beginnen de scholen. Hopelijk herneemt het normale leven zich dan weer."
Het OM heeft bewust gekozen voor een tijdvenster. Sommige verdachten wonen namelijk in de wijken. "Die kan je niet verbieden om in de eigen wijk te komen", zegt het OM. "Dit zijn de tijden dat je onrust kunt krijgen."
Op dit moment zitten vanwege de rellen nog twee verdachten vast. Zij zijn ook verdachten in een ander onderzoek. Nu ze ook bij de rellen zijn opgepakt, wil het OM dat ze vast blijven zitten.

Camerabeelden

Bij de rellen in Kanaleneiland en Overvecht werden in totaal 43 verdachten opgepakt. Een deel daarvan werd aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer verdachten worden opgepakt omdat nog niet alle camerabeelden zijn bekeken.
Tijdens de rellen in Overvecht is één agent lichtgewond geraakt nadat hij werd bekogeld met stenen, vuurwerk en fietsdynamo's. Na de twee onrustige nachten is waarnemend burgemeester Peter den Oudsten vandaag vervroegd teruggekeerd van vakantie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.