Vergadering Veiligheidsberaad: speciale coronawet, verplichte quarantaine en hoe gaat de handhaving?

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. © ANP
UTRECHT - De burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komen vandaag in Utrecht bijeen voor het Veiligheidsberaad. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en VWS-minister Hugo de Jonge nemen ook deel aan de vergadering.
Ze bespreken onder meer de komst van de speciale coronawet, de stand van zaken rondom het bron- en contactonderzoek bij de GGD's, de handhaving van mogelijk verplichte quarantaine voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmette patiënt en de eventuele versoepeling van maatregelen, die eerder is aangekondigd voor 1 september.

Quarantaineplicht

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, tevens burgemeester van Nijmegen, zei afgelopen donderdag al namens zijn collega's dat hij voorstander is van een wetswijziging die het burgemeesters mogelijk maakt om snel een quarantaineplicht op te leggen. Dat kan nu alleen via een tijdrovende procedure.
Bruls vindt dat burgemeesters snel moeten kunnen ingrijpen nu het aantal besmettingen oploopt. Op het negeren van de quarantaineplicht zou een hoge boete moeten staan. Vandaag wordt besproken hoe handhaving van de plicht in zijn werk zou moeten gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.