Burgemeester na relweekend: 'Geweld dat is gebruikt kan absoluut niet, daders hard aanpakken'

© Desiree Meulemans
UTRECHT - De vakantie van burgemeester Den Oudsten van Utrecht is goed vergald. Dat zei hij vanochtend op Radio M Utrecht. Den Oudsten brak zijn vakantie af vanwege de rellen in Overvecht en Kanaleneiland van afgelopen weekend. Hij vindt dat het geweld dat is gebruikt absoluut niet kan en volgens hem moeten de relschoppers hard aangepakt worden.
Hij was dan ook binnen no-time terug in de Domstad om er boven op te zitten. "Ik trof aan dat men het goed onder controle had. Gisteravond is er uiteindelijk niet opnieuw een situatie geweest met veel rellen. Gelukkig maar, maar het had gemakkelijk kunnen gebeuren. Ik heb gezien hoe men hard gewerkt heeft de afgelopen dagen om weer de controle te bereiken en om verdere escalaties te voorkomen", aldus Den Oudsten.
Burgemeester Den Oudsten: "Het geweld dat is gebruikt kan absoluut niet"

Politie

Tijdens zijn afwezigheid nam loco-burgemeester Lot van Hooijdonk waar en dat heeft ze volgens Den Oudsten goed gedaan. De burgermeester heeft na het onrustige relweekend ook niks dan goede woorden over voor de politie.
"Er is een ongekende druk op de politie. Dat is niet alleen in Utrecht maar in het hele land. De politie is schaars in capaciteit en ik zie hoeveel druk wij als samenleving leggen op die individuele politieman en politievrouw. Ik heb er begrip voor dat het er af en toe piept en kraakt. Zeker als er gewonden vallen, dan is dat erg."
Donderdagavond circuleerden er berichten op sociale media en uiteindelijk ging het vrijdagavond en zaterdag avond los in de stad. In totaal, voor zover nu bekend, werden er 43 relschoppers opgepakt. Dertien jongeren hebben een gedragsaanwijzing van het Openbaar Ministerie gekregen, wat betekent dat zij tussen 20.00 uur en 08.00 uur de wijken niet in mogen.
Hoewel Den Oudsten tevreden is over de rol van de gemeente en de politie afgelopen weekend, zijn er toch ook leerpunten die hij wil meenemen. "Men heeft een strategie om escalatie zoveel mogelijk te voorkomen. Het is altijd een ingewikkelde keuze. Als men uit is op rellen en confrontatie, dan is hoe sneller de politie ingrijpt, hoe groter de kans dat die rellen escaleren. Dus vaak is het zo dat men even probeert te wachten om te kijken of die escalaties voorkomen kunnen worden. In dat vacuüm vonden er hier en daar wat vernielingen plaats. Het is heel ingewikkeld om dat goed te doen."

Relschoppers

Waarom is het afgelopen weekend zo uit de hand gelopen? Die vraag houdt Den Oudsten nu nog bezig. De groep die verantwoordelijk is voor de rellen in Overvecht en Kanaleneiland is deels bekend bij de instanties, maar deels ook totaal niet en dat maakt het lastig.
Volgens Den Oudsten moet het antwoord vooral gezocht worden in de omgeving van de rellende jongeren. "Als je mensen kansen biedt in het leven is er minder kan op ontsporing. Als mensen een opleiding en goede opvoeding krijgen, is er meer kans dat een mens de goede kant opgaat. Gaat men de gaande weg al een beetje de kleine criminaliteit in, dan is het heel gemakkelijk om de verkeerde kant op te gaan. Je ziet op dat snijvlak veel jongeren zitten, die zich ook in deze groep bewegen. Je ziet altijd dat ze worden aangestuurd door verkeerd volk, mensen die echt al de verkeerde kant zijn uitgegaan en het pad van criminaliteit zijn ingegaan. En die een aanzuigende werking hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.