Aziatische hoornaar voor het eerst gespot in provincie Utrecht: wees alert en maak er melding van

© ANP
VEENENDAAL - Voor het eerst is de Aziatische hoornaar aangetroffen in de provincie Utrecht. Vorige week werd de invasieve exotische wesp gespot in Veenendaal-West.
De Aziatische hoornaar, die sinds 2017 jaarlijks wordt gezien in Nederland, is voor mensen niet gevaarlijker dan een wesp. De invasieve exoot is wel schadelijk voor de natuur, want hij eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Om die reden is hij in 2016 op de zogeheten Unielijst geplaatst. Dat is een lijst met inmiddels 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.
De aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen. In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van Aziatische hoornaars en is de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding.
Stichting platform Stop invasieve exoten roept iedereen op om alert te zijn op deze grote, donkere wesp. Voorzitter Wilfred Reinhold: "Het is goed mogelijk dat de Aziatische hoornaar vaker in het midden en noorden van Nederland op zal duiken. Om te zorgen dat deze invasieve exoot zich niet hier vestigt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden. Daarbij spelen burgers een essentiële rol, want zonder waarnemingen kunnen de NVWA en de provincies niet in actie komen. Ziet u dus een grote donkere wesp, met een achterlijf dat bijna geheel zwart is met een kleine geeloranje vlek, maak er een foto van en doe een melding via Waarneming.nl."
De Aziatische wordt vooral gezien in Zeeland, Noord-Brabant en sinds dit jaar ook Limburg. In 2018 werd hij gespot in Amsterdam, op een boot. De recente vondst in Veenendaal is de op één na noordelijkste vondst ooit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.