Margreet in de haven: van boerenbedrijf tot bootjes in de haven

Hoe kwam er een haven tussen de koeien?
Hoe kwam er een haven tussen de koeien? © RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - De eerste keer dat je aan komt rijden over de Noord IJsseldijk in IJsselstein verwacht je eigenlijk geen jachthaven. Om je heen zie je immers geen water en er is boerenland zover het oog rijkt. Het was jaren geleden dan ook niet vanzelfsprekend dat op deze plek een grote jachthaven zou verrijzen.

Recreatie aan de Hollandsche IJssel

"Jan en ik hadden een bloeiend boerenbedrijf met koeien en varkens", begint eigenaresse Mieke Kromwijk haar verhaal, "Het ging goed, we breidden uit, kregen personeel en zouden nog jaren vooruit kunnen. Tót ons ter oren kwam dat de provincie van dit hele gebied recreatiegebied wilde maken en de boerderijen moesten wijken." Haar man Jan vult aan: "we hebben gezocht naar een ander boerenbedrijf, maar wilden eigenlijk het liefst hier in IJsselstein blijven."
"Op een gegeven moment kwam het idee om dan zélf ons bedrijf te veranderen van boerenbedrijf naar recreatiegebied. We hadden nog niks met varen, maar zagen wel de potentie van dit gebied. IJsselstein is vlakbij, maar Leidsche Rijn en Utrecht ook. We zochten mensen met verstand van zaken en in 2005 ging de schop in de grond ..."
De belangrijkste les die ik geleerd heb ik dat het dus kán. Je kunt in het leven het roer helemaal omgooien. Dat heeft ons gesterkt.
Jan Kromwijk, eigenaar Marnemoende

Van boerenbedrijf naar bootjes

Jan en Mieke vormen in het bedrijf een drie eenheid met Jan-Erik: "Jaren geleden begon ik bij hen als varkenshouder, maar ik wist eigenlijk niks van varkens. Toch klikte het zo goed dat ik bleef. Jan en ik kwamen erachter dat we beiden echt ondernemer waren, maar dat dat niet perse in een boerenbedrijf hoefde te zijn. Dat maakte het makkelijker het bedrijf los te laten en iets nieuws te starten. En we doen het nog altijd samen!"
"De belangrijkste les die ik geleerd heb van dit alles", filosofeert eigenaar Jan er verder op los, "is dat het dus kan. Je kunt midden in het leven - we hadden een groot bedrijf en een kleine zoon - zomaar het roer omgooien en iets totaal anders gaan doen. Dat heeft ons gesterkt en door tegenslagen geholpen."
Margreet hoort de geschiedenis van de haven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.