Natuur en Milieufederatie baalt van slechte positie Utrecht op bomenranglijst

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De Natuur en Milieufederatie Utrecht vindt het hartstikke jammer dat de gemeente Utrecht slecht scoort op de ranglijst van boomrijke gemeenten in Nederland. Om precies te zijn: Utrecht staat op plek 348 van de 355 deelnemende gemeenten. Per Utrechter staat er ongeveer een halve boom in de stad.
En dat is iets waar snel verandering in moet komen volgens de Utrechtse milieuclub want: "We gunnen iedereen veel bomen in zijn levensomgeving", zegt Max Zevenbergen. Maar hoe realiseer je dat nou in een grote stad als Utrecht?
Volgens Van Zevenbergen is dat heel simpel. Niet groot denken, maar gewoon beginnen met planten. "Ik denk toch dat de beste stap is om locaties te zoeken waar je meer bomen kunt planten in de gemeente Utrecht. Het is inherent aan de stad omdat je minder ruimte beschikbaar hebt omdat er meer mensen wonen. Dat is ook een verklaring voor het lage aantal. Maar ik denk toch dat er ruimte beschikbaar is, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen."
De Oudegracht in Utrecht.
De Oudegracht in Utrecht. © RTV Utrecht / Jamila van de Rijt

Bomen

Maar Utrechters kunnen ook zelf hun tuin onder handen nemen om wat aan het bomenquotum te doen. Van Zevenbergen: "Veel tuinen zijn bestraat, dus daar is ook nog wel ruimte voor groen en het hoeven niet altijd grote bomen te zijn. Het kunnen lagere varianten zijn of struiken bijvoorbeeld."
De Natuur en Milieufederatie Utrecht hoopt echt dat de slechte positie van Utrecht, Utrechters wakker gaat schudden. "Bomen zijn heel waardevol op verschillende manieren. Niet alleen voor dieren of kleine insecten, maar ook bijvoorbeeld vogels die hun leefplek vinden in bomen. Maar je heb ze ook nodig met de hitte omdat ze in steden veel schaduw bieden."
De instanties zitten echter ook niet stil. De gemeente, het Utrechts Landschap en de milieufederatie zijn onder meer aan het kijken waar ze nieuwe bossen kunnen planten. Ook wordt er gekeken over er boerenland zo aangepast kan worden dat er meer plek is voor "groene elementen".
Milieufederatie Utrecht: "Jammer dat er te weinig bomen in de gemeente zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.