Zes zwanen uit één gezinnetje dood door botulisme in Baarn

BAARN - Botulisme in Baarn heeft al zes zwanen het leven gekost. De gifstoffen zitten in vijvers aan de Koekoeksbloemlaan en De Botter en De Boeier.
Vanochtend plaatste de gemeente waarschuwingsborden in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe. Er staat onder meer op dat mensen hun hond er niet moeten laten zwemmen of drinken. Dieren kunnen verlammingsverschijnselen vertonen als ze botuline binnenkrijgen.
Afgelopen zondagmorgen werd alarm geslagen na de vondst van vier dode jonge zwanen uit een gezinnetje. Later zijn er nog twee overleden. Twee zwanen zijn aan de beterende hand, laat Vogelopvang Soest weten. Het gaat volgens een medewerker om een jong en een ouder, vermoedelijk de vader.
Bij de vijvers zitten nog altijd veel eenden, waarvan er één zou zijn overleden. Vogelopvang Soest hoopt dat de gemeente het water snel laat 'spoelen'. Ook worden de opgevangen zwanen niet meer teruggezet bij de vijvers in Baarn omdat er vaker sprake is van botulisme, aldus een medewerker van Vogelopvang Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.