Verkeersdrukte en frustratie in Vinkeveen na afsluiting N201: 'Ze gunnen elkaar de ruimte niet'

VINKEVEEN - Wie dezer dagen over de Vinkeveense Achterbos rijdt, dient over goede stuurmanskunsten te beschikken. De smalle weg is altijd al een knelpunt, auto's kunnen elkaar maar moeilijk passeren, maar nu helemaal. De N201 is deels dicht vanwege werkzaamheden en ook wordt de Baambrugse Zuwe regelmatig afgesloten. De Achterbos wordt daardoor gebruikt als sluiproute.
"Er maken ook veel toeristen gebruik van de weg", weet Arie Pappot die aan de Achterbos woont. "Mensen houden vakantie hier en daardoor is het een totale chaos. Niemand gunt elkaar een plekje op de weg. Mensen rijden de stoep op en alles staat vast."
Verkeersdrukte, chaos en ongelukken op Achterbos in Vinkeveen na afsluiting N201

Ernstig ongeluk

Het probleem van de Achterbos is dat er aan één kant van de weg auto's geparkeerd staan. De weg is zo smal dat wanneer er twee auto's uit verschillende richtingen komen, er één moet wachten en de ander voor moet laten. Dat gebeurt niet altijd en leidt tot frustratie onder automobilisten. Pappot: "Ze hebben allemaal haast en ze gunnen elkaar de doorgang niet."
Gisteren ging het mis op de Achterbos. Twee mensen raakten ernstig gewond bij een ongeluk. Omwonende Linda Naber schoot direct te hulp toen ze een knal hoorde. "Twee mensen hebben daar vervelende verwondingen aan overgehouden. Het is echt onveilig voor ze geweest."
Auto's kunnen elkaar lastig passeren op de Achterbos in Vinkeveen
Auto's kunnen elkaar lastig passeren op de Achterbos in Vinkeveen © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Eenrichtingsverkeer

Omwonenden en ondernemers aan de Achterbos denken dat het veiliger kan op de weg. De gemeente zou bijvoorbeeld beter kunnen handhaven in de blauwe zone zodat auto's er niet permanent geparkeerd staan en er meer ruimte is voor het passerende verkeer. "En het moet hier eenrichtingsverkeer worden", vindt Pappot. Er wordt ook geklaagd over de hulpdiensten. Die kunnen volgens hen niet op tijd aanrijden omdat de weg vaak geblokkeerd is.
De gemeente De Ronde Venen wil van de Achterbos geen eenrichtingsverkeer maken, want dat heeft ook weer gevolgen voor de omliggende wegen. Overigens wordt er al veel gecontroleerd op fout parkeren, zegt een woordvoerder van de gemeente. De weg is nu eenmaal smal en mensen worden vooral aangesproken op hun eigen gedrag. De boodschap is: geef elkaar de ruimte.

Rustig

Meneer Pappot maakt zich ondertussen niet al te druk. "Ik hoef niet meer te werken, ik houd het rustig. Ik fiets een beetje door het dorp." Te hopen is dat het voor de hele buurt straks weer wat rustiger wordt. Deze week zijn de werkzaamheden aan de N201 afgerond en kan de weg weer open. Ook is de vakantie bijna voorbij en zal de drukte waarschijnlijk weer wat afnemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.