Burgemeester Den Oudsten spreekt jongeren aan: 'Houd ook een beetje van Utrecht en stop met rellen'

UTRECHT/AMERSFOORT - Bij de rellen in de Utrechtse wijken Zuilen, Ondiep en Hoograven van gisteravond zijn twee aanhoudingen verricht. "Dat zijn er relatief weinig", erkent waarnemend burgemeester Peter den Oudsten. "Op het moment dat de ME aankomt, verspreidt men zich snel. Daardoor is het moeilijk om aan te houden."
Waarnemend burgemeester Den Oudsten over de rellen: 'Houd ook een beetje van Utrecht en stop hiermee.'
Den Oudsten zag zich, net als zijn Amersfoortse collega Lucas Bolsius eerder op de avond, genoodzaakt om een noodbevel af te kondigen voor de betreffende wijken. "Het ging om een groep van rond de honderd jongeren. Het moest stoppen en dat gebeurde ook vrij onmiddellijk na het uitgeven van het noodbevel."
Volgens de Utrechtse burgemeester was er gisteren opnieuw sprake van het "bekende kat- en muisspel". Jongeren spreken telkens op het laatste moment via social media af om te gaan rellen.
Daarom is het voor de handhavers ook lastig om te achterhalen of er vanavond iets staat te gebeuren. "We hebben nu geen aanwijzingen dat er iets aan de hand is, maar het kan soms heel snel gaan. Ik ga er vanuit dat dit niet dagen achter elkaar blijft doorgaan. Maar zeker weten doen we het niet. Ook gisteren kwamen we toch weer voor een onverwachts probleem te staan."
Den Oudsten vindt het belangrijk dat ouders hun kinderen aanspreken. "Het is belangrijk dat jongeren beseffen dat ze weg moeten blijven van het plegen van vernielingen en het aanvallen van de politie. We hebben in Utrecht een hechte samenleving en dat willen we ook graag zo houden. We houden van onze jongeren, maar we vragen hen: houd ook een beetje van Utrecht en stop hiermee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.