Eigen ambtenaar mogelijk niet meer welkom bij bruiloft in Bunnik: 'Wij weten nog helemaal van niets'

© Pixabay
BUNNIK - Verloofde stellen in Bunnik die graag met een persoonlijke trouwambtenaar willen trouwen, vissen vanaf begin volgend jaar mogelijk achter het net. De gemeente Bunnik wil eenmalige trouwambtenaren, bijvoorbeeld een vriend of familielid van het koppel, niet langer toe te staan. Omdat door corona veel bruiloften naar volgend jaar zijn verplaatst, kunnen zeker vijf bruidsparen straks mogelijk niet trouwen volgens plan.
Koppels kunnen zich al jaren laten trouwen door een goede vriend of een familielid, maar de gemeente Bunnik is nu dus op die beslissing teruggekomen omdat trouwen een wettelijke handeling is, legt burgemeester Ruud van Bennekom uit. "Er kan wat misgaan en het is vervelend als een toezichthouder tijdens de huwelijksvoltrekking moet ingrijpen. Bovendien is het voor ons behoorlijk wat werk."
Het bericht is een bittere pil voor Margriet Ransdorp en Wim van Oostrom uit Bunnik. Zij kennen elkaar nu vijftien jaar, hebben twee zoons en worden dit jaar allebei 50 jaar oud. Een mooi moment om te trouwen, vonden ze. Eigenlijk zouden ze dit jaar op 5 juni in het huwelijksbootje stappen, maar door corona is de bruiloft uitgesteld naar augustus volgend jaar.
Wim en Margriet balen van trouwbesluit Bunnik
Het stel wil een heel persoonlijke bruiloft. Ze gaan trouwen in de boerderij in Bunnik - waar Wim geboren is - bij restaurant Vroeg. Bij de gemeente hebben ze toestemming om daar te mogen trouwen. En als kers op de taart hebben ze een vriend gevraagd om hen te trouwen. Dat kan nu nog in de gemeente Bunnik, dan wordt iemand die het bruidspaar zelf uitkiest voor één dag beëdigd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS).
We willen graag een heel persoonlijke dag met de mensen waar we van houden
Margriet Ransdorp uit Bunnik.
Margriet: "We willen graag een heel persoonlijke dag met de mensen waar we van houden. Die willen we ook bij onze dag betrekken. En daarbij hebben we dus gekozen voor een heel goede vriend om ons te trouwen, waarvan we weten dat hij onze dag een speciaal tintje gaat geven."
Sinds kort is de website van de gemeente aangepast en lijkt de mogelijkheid om zelf iemand uit te kiezen niet meer mogelijk. Een belletje met de gemeente leert dat dit geldt voor bruiloften die in 2021 gaan plaatsvinden. Voor die huwelijken wil de gemeente geen BABS laten aanstellen die door het bruidspaar zelf is uitgekozen. Trouwlocaties hebben hierover vorige week een brief van de gemeente ontvangen.

Corona

Door corona zijn er volgens verschillende trouwlocaties in de gemeente veel bruiloften verplaatst naar volgend jaar. Trouwlocatie Buitengoed De Boomgaard heeft dit jaar één huwelijk gehad op hun terrein maar de rest is allemaal doorgeschoven naar volgend jaar. Ook Fort bij Vechten in Bunnik laat weten dat ongeveer 80 procent van de huwelijken naar volgend jaar is verhuisd.
Dat betekent dat bruidsparen die dit jaar met een eigen BABS zouden trouwen, volgend jaar achter het net vissen. Volgens de gemeente Bunnik gaat het om 87 uitgestelde huwelijken in de gemeente waarvan vijf stellen met een eigen BABS zouden gaan trouwen. Zij zijn met die vijf bruidsparen in gesprek. Burgemeester Van Bennekom: "We proberen in een vroegtijdig stadium duidelijk te maken dat deze mogelijkheid mogelijk gaat verdwijnen."
Margriet en Wim zeggen echter niets van de gemeente te hebben gehoord. Daarnaast is het maar de vraag of dit tijdig is, want een bruidspaar dat volgend jaar trouwt is nu vaak al ver met het plannen en treffen van voorbereidingen.

(On)Ervaren BABS

De burgemeester van Bunnik is duidelijk over het niet meer aanstellen van eenmalige trouwambtenaren. "Wij willen daarmee stoppen. Het gaat toch om een formele handeling, en dat willen we laten gebeuren door iemand die beëdigd is en ervaring heeft." Wel blijft de mogelijkheid bestaan dat iemand voor een BABS kiest die in een andere gemeente in dienst is als trouwambtenaar.
Koen, de vriend die Margriet en Wim zou trouwen dit jaar, stond in maart op het punt beëdigd te worden door de rechtbank, toen deze vanwege corona moest sluiten. Hij heeft geen ervaring met het sluiten van huwelijken. Maar al had hij die wel, dan mag hij volgend jaar van de gemeente Bunnik tóch geen huwelijk meer sluiten.
De burgemeester benadrukt dat het om ervaring te doen is, maar ook een zelfgekozen BABS voor één dag met veel ervaring is in Bunnik volgend jaar niet meer welkom. Het is volgens de gemeente geen optie om te bekijken of iemand ervaring heeft met het sluiten van huwelijken. Van Bennekom: "We kunnen dat onderscheid niet maken, we kunnen niet nagaan of iemand voldoende ervaring heeft. Het is prima als iemand in dienst is bij een andere gemeente en nog steeds beëdigd is als trouwambtenaar. Dan willen wij die in Bunnik ook wel voor één dag een huwelijk laten voltrekken."
Het is een gemiste kans, veel mensen willen van hun huwelijk echt iets persoonlijks maken
Trouwlocatie Buitengoed De Boomgaard
Trouwlocatie Buitengoed De Boomgaard vindt de beslissing van de gemeente Bunnik onbegrijpelijk. "Het is een gemiste kans. Echt heel jammer, want veel mensen willen van hun huwelijk echt iets persoonlijks maken. Een trouwambtenaar van de gemeente komt één keer langs en die kent het bruidspaar eigenlijk helemaal niet."
Ook Wim is verbaasd over de instelling van de gemeente. "We zouden na de beëdiging bij de rechter met onze BABS langs de gemeente gaan om daar een soort cursus te krijgen hoe je het moet doen. En dat de BABS het formele stukje serieus moet nemen, daar wordt de BABS op gewezen en dat is allemaal bekend. Dus ik zie het probleem niet."

'Voorbereidingstijd is minimaal een jaar'

Het stel is onaangenaam verrast door het nieuws over de plannen van de gemeente Bunnik. "Wij weten nog helemaal van niets, er is helemaal niet gecommuniceerd. Ik zou het wel heel bijzonder vinden als de gemeente Bunnik dit nu beslist", zegt Margriet.
Bij een huwelijk in de regio Utrecht is het niet onbekend dat je lang van tevoren een locatie moet vastleggen en starten met de voorbereidingen van een huwelijk. Ook Margriet is al lang bezig om haar grote dag vorm te geven: "De voorbereidingstijd is gewoon minimaal een jaar. Dus ik ga er vanuit dat alle bruidsparen die in 2021 in Bunnik trouwen, gewoon met een eigen BABS kunnen trouwen."
Op dit moment wordt gewerkt aan een collegevoorstel over de aanstelling van een BABS in de gemeente Bunnik. De burgemeester verwacht dit in september te agenderen in het college. "We moeten het als college nog besluiten en we zullen daarin alles meenemen om te kijken of we het 1 januari 2021 kunnen laten ingaan, of toch nog eens kijken of er nog enige rek is. Dat hebben we als college nog niet besloten."
De gemeente Bunnik is nu in contact met de vijf bij hen bekende stellen die een eigen trouwambtenaar aan willen dragen volgend jaar. Mochten er meer stellen zijn die door deze regel mogelijk benadeeld worden, dan vraagt de gemeente contact met hen op te nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.