RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Horeca 'aangenaam verrast' na woorden premier Rutte: 'Eindelijk erkenning voor de sector'

WOERDEN - De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is "aangenaam verrast" na de persconferentie van vanavond. Minister-president Mark Rutte benadrukte dat de horeca zich netjes aan de coronamaatregelen houdt en raadde zelfs aan om feestjes in de privésfeer te verplaatsen naar horecagelegenheden. "Het was een fijn gevoel om de erkenning voor de sector terug te horen", aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Het was voor veel horecaondernemers best spannend vanavond. Bij eerdere persconferenties lekte er vaak van tevoren al het een en ander aan maatregelen uit, maar in aanloop van vanavond was er eigenlijk weinig bekend. "Ik weet dat meerdere horecaondernemers iedere keer gespannen zitten te kijken naar wat er over ze wordt gezegd of besloten. Maar vanavond was de toon erg positief richting de horeca, met meerdere complimenten."

Niet meer dan terecht, vindt Beljaarts. "Dit doet recht aan de RIVM-cijfers, die laten zien dat de horeca een veilige plek is om uit te gaan. De besmettingskans in de horeca is 2,9 procent, vorige week was dat nog 3,7 procent. Nu is natuurlijk iedere besmetting er een teveel, alleen dit laat ook zien dat 97 procent van besmettingskansen niet in de horeca zit."

Geen borrels thuis
Rutte gaf vanavond "een zeer dringend advies" om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Als mensen toch gasten thuis ontvangen, moeten ze dit tot maximaal zes personen beperken.

De premier heeft dan liever "dat mensen naar de horeca gaan", zei hij. "Daar is meer ruimte, en hebben mensen een vaste zitplaats. Daar is de anderhalve meter beter te handhaven."
De belangrijkste maatregelen die vanavond werden aangekondigd op een rij:
- Maximaal zes gasten op bezoek
- Voorlopig moet er nog steeds thuisgewerkt worden
- Quarantaine wordt verkort van veertien naar tien dagen
Liever niet in de achtertuin
Dat steuntje in de rug kan op waardering rekenen van KHN-directeur Beljaarts. "Liever een feestje in de horeca dan in de achtertuin, heb ik de premier horen zeggen. Dat was ook hard nodig. Veel consumenten denken dat het nu weer helemaal goed is, met de volle terrassen en het mooie weer. Maar wat veel mensen vergeten is dat je drie maanden gemiste omzet hebt gemaakt nooit meer in kunt halen. U en ik eten op een avond maar één keer, en niet drie keer om de schade in te halen."

Overigens kan volgens Beljaarts de vlag nog niet overal uit. "De cateraars hebben vanavond minder goed nieuws gekregen. Zij zien na vanavond waarschijnlijk weer wat meer annuleringen tegemoet. En als de zon en de terrassen straks verdwijnen, komen sommige ondernemers ook weer in de knel. Maar al met al zijn we blij met de berichten van vanavond."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -