RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opleiding voor begeleiders voor demente patiënten succes: 'Veel handen nodig'

1/2
BILTHOVEN - Toen een zorginstelling die met demente patiŽnten werkt in Bilthoven merkte dat er maar weinig studies zijn voor begeleiders/verzorgenden die elke dag met deze doelgroep omgaan, besloten ze er zelf ťťn maar op te zetten. En dat bleek een schot in de roos: de eerste lichting studenten zwaait binnenkort af en in november begint groep twee.

De King Arthur Groep in Bilthoven is een thuiszorgorganisatie voor mensen met dementie. De instelling kampt, zoals veel organisaties in de zorg, met een personeelstekort. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot de organisatie in actie te komen. De groep benaderde een opleidingsinstituut in Ede met de vraag of er geen opleiding kon worden gemaakt voor het soort mensen dat de King Arthur Groep nodig heeft. Marjolein Elferink kreeg meteen een enthousiaste reactie. "Zij zeiden: als het er niet is, dan moeten we het maken."

De mensen van de vloer weten het meeste van mensen met dementie en hoe je ze moet begeleiden."
Marjolein Elferink over docenten van de studie

In april begon de eerste groep studenten aan de nieuwe opleiding. Dat beviel zo goed dat in november een tweede jaar begint. Studenten zijn enthousiast dat ze de lesstof meteen in de praktijk kunnen brengen, aldus Elferink. Ook het feit dat de docenten zelf met demente patiŽnten hebben gewerkt, valt in de smaak: "De mensen van de vloer weten het meeste van mensen met dementie en hoe je ze moet begeleiden."

Opleiding voor dementieverpleegkundigen is een succes


Volgens Elferink is het fijn dat er nu eindelijk een studie is die begeleiders/verzorgenden leert om te gaan met demente patiŽnten. "Er zijn heel weinig opleidingen die specifiek voor dementie zijn, of ze zijn er wel maar het zijn cursussen of trainingen of hbo-opleidingen. Maar wij willen een mbo niveau 3 opleiding zodat je echt begeleiding kan doen."

En de cursus is ook goed voor de studenten, want die hebben daarna een diploma en maken een goede kans op een baan, denkt Elferink. "In de zorg zijn er veel handen nodig, en zeker bij mensen met dementie. De aantallen groeien alleen maar dus ik denk dat er alleen maar meer mensen nodig zijn."

Aanmelden voor de studie kan op de website van Zorg & Werk Academy in Ede.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -