RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Horecabazen in Austerlitz voorlopig opgelucht: 'Maar wat is de volgende stap?'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Horecaondernemers zijn opgelucht na de persconferentie van premier Rutte gisteravond. Ze hoeven niet dicht om de toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. In tegendeel: de premier moedigt mensen juist aan om niet thuis maar in de horeca bij elkaar te komen. We spraken horecaondernemers in Austerlitz over corona en de toekomst.

"Ik dacht: de horeca krijgt weer een douw, maar het blijkt het tegenovergestelde te zijn", zegt Antwan van der Aa. Hij is bedrijfsleider van partycentrum en cafe-restaurant De Pyramide in Austerlitz. Ondanks de hete dagen ontvangen ze daar twee à driezuidend gasten per dag. "Dat kan de schade toch nog een beetje beperken."

Robert-Jan Booij bezoekt de horeca in Austerlitz, deel 1


Robert-Jan Booij bezoekt de horeca in Austerlitz, deel 2


Ook even verderop in het dorp, bij het Beauforthuis, zijn ze opgelucht door de beslissingen van het kabinet. "Ik wist natuurlijk dat er verscherpingen van de maatregelen zouden komen omdat het aantal besmettingen toeloopt", zegt directeur Lidwien Vork. "Maar ik was toch wel blij dat er voor de horeca geen verscherpingen waren, want we zitten toch in een hele lastige branche."

Het Beauforthuis is een populaire trouwlocatie, met meerdere zalen. Een aantal grote feesten is geannuleerd of verzet, een aanzienlijk deel gaat wel door. "Dan maak je er iets heel anders van", zegt Vork. Na de plichtplegingen volgt bijvoorbeeld een uitgebreider diner, waarbij iedereen op zijn plaats kan blijven zitten. "Daarna gaan mensen bijvoorbeeld in de tuin bij een kampvuurtje zitten. Dan is daar een gitarist, iemand die muziek maakt." Wel een soort feest, minder kans om elkaar te besmetten op een volle, zweterige dansvloer.

Bij de pyramide van Austerlitz hebben ze besloten alle grote feesten en partijen af te zeggen. "Als het mooi weer is en het feest buiten is kan het wel", zegt bedrijfsleider Van der Aa. "Maar binnen is de ruimte beperkt, dan kunnen we geen 1,5 meter afstand houden."

Hoe nu verder? In het Beauforthuis is genoeg te doen, de daghoreca loopt gewoon door en in september staan nog bruiloften gepland. Ook bij de Pyramide gaat het vooralsnog goed. "Maar wat is de volgende stap", vraagt Van der Aa zich af. "Gaat de horeca dan wel op slot? Ik hoop dat die tweede golf aan het einde van het seizoen komt, of in de winter. Want dan zijn wij dicht."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -