Paardenmarkt in Ameide afgelast, voor tweede keer in geschiedenis

AMEIDE - De Paardenmarkt in Ameide gaat niet door. Anderhalve meter afstand houden is ondoenlijk. Daarom zet het bestuur 'met pijn in het hart' een streep door het evenement. Een uniek moment, want tot nu toe is de Paardenmarkt slechts één keer eerder niet doorgegaan: in 1953, na de Watersnoodramp.
De paarden op de Paardenmarkt zijn er 'voor de show': ze verhandelen mag er niet meer.
De paarden op de Paardenmarkt zijn er 'voor de show': ze verhandelen mag er niet meer. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Oude traditie

Iedere inwoner van Ameide weet: de tweede donderdag van oktober zorg je dat je een vrije dag hebt en ben je op de Paardenmarkt. Het is hét evenement van het jaar in het plaatsje aan de Lek, een traditie van honderden jaren oud. "De eerste keer was in 1657", vertelt Dirk Harteveld, voorzitter van het Paardenmarktcomité.
Tijdens de Paardenmarkt genieten de inwoners, oftewel 'Termeienaren', van paarden, pony's, de kermis en erwtensoep. Ook oud-Hollandse spelletjes als koek-slaan, waarbij je met een knuppel een stuk peperkoek in tweeën slaat, mogen niet ontbreken. "Collega's vragen weleens: zijn jullie wel helemaal lekker?", zegt penningmeester Aart-Jan Peeters. "Het hoort erbij."
Er gaat niets boven de Paardenmarkt. Het is echt jammer.
Dirk Harteveld, voorzitter Paardenmarktcomité

Duizenden bezoekers

Werkelijk waar áltijd gaat de Paardenmarkt door. "Er is ook ooit een editie geweest, waarbij maar twee paarden waren aangemeld voor de keuring. Zelfs toen is het doorgegaan", vertelt Harteveld. Ook in oorlogstijd was het de Paardenmarkt die overeind bleef. Alleen na de Watersnoodramp in 1953 was het simpelweg onmogelijk om het evenement door te laten gaan.
Dat de Paardenmarkt dit jaar niet doorgaat vanwege corona, is dan ook historisch. "Het kon niet anders", vertelt voorzitter Harteveld. "Alleen al met alle Termeienaren zijn we met zo'n drieduizend man. Anderhalve meter afstand houden is met zoveel mensen niet te doen." Hij baalt en zegt: "Er gaat niets boven de Paardenmarkt. Het is echt jammer."

'Nationale ramp'

Penningmeester Peeters noemt het zelfs een 'nationale ramp' voor Ameide. Dat is niet overdreven, vindt hij. "Het is heel gezellig, een soort reünie voor iedereen. Voor jong en oud is er van alles te doen." Overigens zijn er wel meer evenementen in Ameide, maar niet in de herfst. De Paardenmarkt breekt het najaar. Na de zomervakantie werk je in Ameide 'tot de mart' en dan 'tot de kerst'.
Het bestuur hoopt dat de Paardenmarkt volgend jaar wél door kan gaan, dan éxtra groots. "Met vuurwerk", droomt Harteveld. "En in ieder geval samen. Daar gaat het om."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.