Onvrede over aanpak rellende jongeren Utrecht groeit, oppositiepartijen willen in debat

© Michiel van Beers
UTRECHT - De onvrede over de aanpak van rellende jongeren in Utrecht neemt toe bij de politie én de politiek. Agenten vinden dat meer de nadruk moet liggen op het arresteren van jongeren die de rellen organiseren, de VVD - gesteund door CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht - wil zo snel mogelijk in debat.
"Politiemensen kunnen te weinig de wijk in", zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond tegen de NOS naar aanleiding van berichtgeving van NRC. "Pas als er moet worden opgetreden, gaan we ernaartoe. Dat zou veel eerder moeten om onrust te voorkomen."
Veel agenten zeggen ook niet te begrijpen dat aangehouden jongeren vaak al binnen een dag weer op straat staan. Een agent zegt tegen NRC dat het vooral gaat om jeugd van Marokkaanse afkomst, die vaker met de politie in aanraking is geweest.

'Debat met spoed'

De Utrechtse VVD wil dus zo snel mogelijk in debat over de aanpak van de rellen. "Ik heb met name het gevoel dat de gemeente de regie kwijt is", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. Als voorbeeld noemt ze afgelopen vrijdagavond toen het flink misging.
"Er hadden zich 250 jongeren verzameld die begonnen met vernielingen. Er werd toen vanuit hogere hand gezegd tegen de politie: grijp nog niet in, misschien houdt het vanzelf op. Dat vind ik vrij naïef. Je ziet dan dat het uit de hand loopt en dat de ME de straten moet schoonvegen. Ik heb nu het gevoel dat de relschoppers de avond bepalen."
Rajkowski wil daarom dat de gemeente een actievere rol krijgt. "De zachte én harde kant moet worden versterkt. Denk aan de inzet van buurtvaders, jongerenwerkers en vrijwilligers op straat en dat in combinatie met harde repressie, zoals samenscholingsverboden, preventief fouilleren en gebiedsverboden." De VVD'er denkt ook aan het inzetten van drones om de omgeving in de gaten te houden.

Onrustig

De afgelopen dagen was het onrustig in onder meer Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen. Alleen vannacht al hield de politie in Kanaleneiland zeven personen aan die de confrontatie zochten met agenten.
Het OM liet vandaag weten twee mannen te gaan vervolgen voor opruiing op social media tijdens de rellen in Kanaleneiland dit weekend. De maximumstraf daarvoor is vijf jaar, legt het Openbaar Ministerie uit in een bericht op hun website. Daarin wordt ook alvast gewaarschuwd dat het OM en de gemeente van plan zijn om de aangerichte schade te verhalen op mensen die worden veroordeeld voor vernielingen.
Wanneer het debat over de aanpak van de rellen moet gaan plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.