Politie waarschuwt voor nepwapens: 'Het gaat de verkeerde kant op'

© PolitieVeenendaalRenswoude, Instagram
WOERDEN - Nederlanders nemen veel te veel nepwapens mee van vakantie. Een groot probleem volgens de politie, want die wapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden. "Het gaat de verkeerde kant op", zegt agent Iwan Esajas van regio Utrecht-West.
Iwan Esajas op Radio M Utrecht over nepwapens
De toename in het aantal nepwapens is een trend die een aantal jaar geleden is ingezet. "Als je kijkt naar het aantal incidenten in het land, dan is er wel een toename", zegt Esajas. Hij vindt het vreemd dat het keurmerk voor speelgoed alleen kijkt of het veilig is voor een kind, maar niet of een pistool te veel op een echt wapen lijkt.
Esajas: "Ze zouden kunnen kijken of een wapen bijvoorbeeld een kleur kan krijgen in plaats van grijs of zwart. Want dat is niet te onderscheiden van een echt wapen. Je ziet hoeveel incidenten er zijn met nepwapens waarbij collega's zelf de wapens moeten trekken. Dan wil je niet op je geweten hebben dat er iemand wordt neergeschoten."
Volgens de politieman is de stap naar het gebruiken van wapens kleiner geworden door de nepwapens. "Als je loopt te showen en te pronken met een nepwapen, dan is er ook de kans dat je een echte gaat gebruiken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.