Feestende jongeren en loslopende honden, groene boa's hebben hun handen vol in coronatijd

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Loslopende honden, mountainbikers, nachtelijke bezoekers, kampvuren. Het is deze zomer veel drukker in natuurgebieden door thuisblijvende vakantievierders. Dat betekent dat groene boa's de handen deze zomer vol hebben.
"We houden toezicht in het buitengebied", vat Lex Knoops zijn werk bondig samen. Dat doet hij in een compleet groene uitrusting, die verder onder meer bestaat uit een knuppel, pepperspray, handboeien en een steekwerend vest.
"We komen ook weleens minder vriendelijk bezoek tegen. Mensen die psychisch in de war zijn. Dan moeten we ons ook zien te redden. Dan komt het tot een aanhouding en dan sta je in je eentje."

Huis te Maarn

Dat het extra druk is, merkt ook Jim van Notten. De 85-jarige bewoner van Huis te Maarn merkt dat er op zijn landgoed ook meer bezoek komt. Dat gaat over het algemeen prima.
"Dat is prettig publiek, het zijn gemotiveerde mensen die hier komen. Ze houden zich keurig aan de paden", zegt hij. Toch hoort hij 's avonds ook weleens luidruchtige jongeren.
Die treft Knoops vaker aan in de bossen rond Baarn. "Ze hebben geen school en ook geen werk, want ze werken vaak in de horeca. Dus gaan ze 's avonds met elkaar op pad. We regelmatig feesten met drank, drugs en muziek aan."
Lex Knoops en Jim van Notten bij Huis te Maarn

Puppy

Maar het zijn niet alleen jongeren die nu voor extra werk zorgen, zegt de boa. Zo merkt hij dat mensen het nu ook een mooie tijd vinden om een puppy aan te schaffen. "Die zijn nog niet onder appèl en gaan achter het wild aan", zegt Knoops.
Of neem mensen die nu een mountainbike aanschaffen. "Die weten vaak nog niet wat de regels zijn. Dan rijden ze over een landgoed heen, terwijl dat helemaal geen route is."
Hoewel de overlast op zijn landgoed dus nog meevalt, is Van Notten toch blij met de aanwezigheid van de boa's. "Voor ons is van belang dat er zichtbaar toezicht is", zegt hij.
En daarna wordt het vanzelf weer winter, want de drukte op zijn landgoed is seizoensgebonden. "Het beperkt zich tot de zomer en het mooie weer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.