Baarn raadt zwemmen in de Eem af: 'Veiligheid kan niet worden gegarandeerd'

© Caspar Huurdeman
BAARN - Het college van Baarn raadt het af om te zwemmen in de Eem omdat de kwaliteit van het water niet gegarandeerd kan worden. De gemeente is van plan om op korte termijn waarschuwingsborden bij de rivier te plaatsen.
Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van D66. De partij maakte zich al langer zorgen omdat twee rioolzuiveringen in het water lozen. D66 wilde weten wat het college van de waterkwaliteit in de Eem vond en of zwemmers niet gewaarschuwd moesten worden.
Het college wijst erop dat de Eem officieel geen zwemwater is. Dat betekent dat de provincie de rivier niet controleert op zwemkwaliteit en veiligheid. Ook bevestigt het college dat zowel de rioolzuiveringen van Soest als Amersfoort op de Eem lozen.
Als er veel regen valt, kan het voorkomen dat de zuiveringen extra rioolwater in de Eem lozen. Ook langdurige droogte is niet goed voor de waterkwaliteit van de rivier omdat schadelijke stoffen zich dan kunnen ophopen.
Omdat de veiligheid van zwemmers daardoor niet gegarandeerd kan worden, gaat de gemeente nu over tot het plaatsen van waarschuwingsborden. Die zullen worden geplaatst op plekken waar zwemmers vaak het water in gaan.
Eerder waarschuwde burgemeester Rob Metz van Soest ook al dat het zwemmen in de Eem gevaarlijk en ongezond is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.