Sloop-soap Rubenslaanschool duurt voort, meerderheid raad wil uitstel

© RTV Utrecht
UTRECHT - Gaat de school aan de Rubenslaan in Utrecht tegen de vlakte? Het college wil op 1 september een opdracht tot sloop van de school verstrekken. Dankzij de inzet van een aantal omwonenden lijkt die opdracht in ieder geval te worden uitgesteld. Komt van uitstel ook afstel?
De fracties van GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie willen dat de definitieve beslissing tot sloop uitgesteld wordt zodat de raad zich over het plan kan uitspreken. De partijen willen eerst meer duidelijkheid of er wel echt een nieuwe school nodig is op die locatie. De raadsfracties willen ook meer duidelijkheid over de veiligheid van het pand. "Dat is bijzonder want er wonen momenteel mensen en het blijkt niet uit het technische rapport", aldus de vragenstellers.
Buurtbewoners willen het gebouw vanwege de cultuurhistorische waarde redden van de sloopkogel. Ze vinden dat de gemeente de sloop niet kan verantwoorden. Het argument dat de locatie in de toekomst nodig is voor een nieuwe school klopt niet, zeggen de bewoners. Zij wisten ondertussen meer dan 350 handtekeningen van buurtbewoners te verzamelen die ook tegen de sloop zijn.
Buurtbewoners startten een petitie om de school te redden.
Voor de buurtbewoners die zich inzetten voor het behoud van de school is de steun een opsteker. "De hoeveelheid steun geeft ons hoop dat het sloopbesluit teruggedraaid gaat worden", zegt buurtbewoner Lisanne Havinga. Behalve de handtekeningen en de raadsvragen hebben ook twee erfgoedinstanties zich uitgesproken over de cultuurhistorische waarde van de school.
Het verzoek tot uitstel moet uiteindelijk tot een heroverweging van de sloop leiden. De buurt voelde zich tot voor kort niet gehoord. De gemeente gaat volgende week twee keer in gesprek met de buurt. Havinga: "Het lijkt te suggereren dat de gemeente meer open staat voor wat we te vertellen hebben."
Gezamenlijk hebben de raadsfracties een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad. De partijen willen uitstel tot tenminste 18 september, zodat er genoeg tijd is om tot een raadsbesluit te komen. Of dat raadsbesluit uiteindelijk de redding van de school betekent moet nog blijken. Maar er is hoop, zegt Havinga.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.