Verdorde bladeren en dorstige bomen bij botanische tuinen

UTRECHT - Niet alle planten in de botanische tuinen in Utrecht zullen deze zomer overleven. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de planten extra water en aandacht nodig hebben om groen te blijven. Het is daarom hard werken voor beheerder Gerard van Buiten en zijn team om de planten en bomen te redden.
Om te zorgen dat het groen deze warme periode overleeft, worden sommige planten drie keer vaker gesproeid dan normaal. Het water komt niet uit de leidingen maar rechtstreeks uit de Fortgracht. Zo probeert het team van de botanische tuinen negen hectare fris en groen te houden.
Vooral de planten in De Rotstuin hebben het zwaar met de hitte, legt Van Buiten uit. "Deze planten groeien van nature in de Alpen waar de temperaturen veel lager liggen. Als wij daar in de zomer gaan wandelen, denken we 'wat een lekker zonnetje', maar 's nachts vriest het daar nog in de zomer. Die planten hebben het hier nu vreselijk moeilijk."
Verdorde plant in botanische tuinen
Verdorde plant in botanische tuinen © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Ook een boom vlakbij De Rotstuin verliest al heel veel blad voor deze tijd van het jaar. Als er nog een paar hete zomers aankomen, vreest Gerard dat de zestigjarige katsuraboom het niet lang meer volhoudt.

Warmer en droger

En het lijkt erop dat Gerard ook in de toekomst vaker hard aan het werk moet. "Het valt mij dus echt op dat we de laatste tien jaar steeds vaker in april en mei een droge en schrale periode hebben terwijl je in mei normaal gesproken vroeger veel regen en zacht weer had. Dus ik merk echt een verschuiving in het weerbeeld."
Verdorde bladeren bij botanische tuinen Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.