Mondriaan op tour: Amersfoortse kunstenaar vereeuwigd op vrachtwagen

© Volvo Trucks Denmark
AMERSFOORT - De Amersfoortse kunstenaar Piet Mondriaan had een grote invloed op veel artiesten na hem. Van mode-icoon Yves Saint Laurent tot rockband The White Stripes: allemaal lieten ze zich inspireren door de strakke lijnen en kleurige vlakken van de schilder. En aan dat rijtje illustere kunstenaars kan er nu nog één worden toegevoegd, want sinds kort rijdt er in Denemarken een vrachtwagen rond die helemaal is geïnspireerd door Mondriaan.
Dat vrachtwagens worden versierd is niet uniek, en ook kunstwerken komen vaker terug als inspiratiebron. Zo rijdt er in Nederland een vrachtwagen met gepaintbrushte aardappels rond, naar het beroemde schilderij De Aardappeleters van Van Gogh. De Deense transportondernemer Henrik Guldager ging voor de Mondriaan-truck in zee met kunstenaar Ray Hill. Die maakte van zijn Volvo FH een bijzonder kunstwerk. Niet alleen de buitenkant toont het werk van de Amersfoorter, ook in het interieur komt het patroon terug.
Mondriaan moet het podium op de truck wel delen met andere grootheden van deze wereld. Zo prijkt het portret van John Lennon op de zijkant, en staat zijn slogan 'Give peace a chance' op de achterkant. En ook de beroemde banaan van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan heeft een plekje op de cabine gevonden.
Het Mondriaan-motief is overal op de vrachtwagen doorgetrokken
Het Mondriaan-motief is overal op de vrachtwagen doorgetrokken © Volvo Trucks Denmark

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.