Coronacrisis bederft nu al de schaatspret in Wijk bij Duurstede

© Paula Bodok
WIJK BIJ DUURSTEDE - Terwijl de provincie nog nazweet van de hittegolf, maken inwoners van Wijk bij Duurstede zich druk om schaatsen. Want of de schaatsbaan die elk jaar in het centrum staat ook dit jaar weer voor winterpret zal zorgen, is nog maar de vraag. Vanwege de coronacrisis zijn sponsoren minder geneigd om de benodigde 10.000 euro bij elkaar te brengen.
Elk jaar bezorgt het een grote glimlach op het gezicht van de kinderen in Wijk bij Duurstede: de schaatsbaan op het plein voor de Grote Kerk. "Echte winters met sneeuw en ijs zijn niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Door de schaatsbaan kunnen kinderen toch elk jaar winterpret ervaren", vertelt initiatiefnemer Paula Bodok.
De schaatsbaan is een geliefd uitje, legt Bodok uit: "Leerlingen van alle scholen in Wijk bij Duurstede krijgen een ochtend of de middag de hele schaatsbaan voor zichzelf. Het is elk jaar een groot feest."
Maar of het ook deze december feest is, is nog maar de vraag. Bodok en een groep van 25 andere vrijwilligers hebben grote moeite om de benodigde 10.000 euro bij elkaar te krijgen. "Dat is nooit een probleem geweest: veel winkeliers en bedrijven gaven 100 of 150 euro. Maar nu is dat enorm lastig. Vanwege de coronacrisis zijn onze sponsoren minder gretig om geld te geven", legt ze uit.

Geen zoden aan de dijk

De vrijwilligers doen er alles aan om de centen toch bij elkaar te schrapen. Bodok vertelt dat ze bij elke sponsor persoonlijk op bezoek is geweest. "Mensen geven aan dat ze wel geld willen geven, maar bijvoorbeeld 50 euro in plaats van 100. Of een tientje. Natuurlijk zijn we blij met elk bedrag, maar het zet geen zoden aan de dijk."
Een ondernemersfonds van de gemeente kan de oplossing bieden. "Als dat wordt goedgekeurd, staat de teller op 6000 euro. We hopen nog minimaal 2000 binnen te halen via sponsoren. Als we 8000 euro hebben, vinden we in de komende maanden wel een manier om die laatste 2000 binnen te halen."

Eeuwig zonde

Uiterlijk 15 september moeten de vrijwilligers de knoop doorhakken. "We moeten die hele baan ook ruim te tevoren bestellen en opzetten. Zelfs als we het geld op tijd binnenkrijgen, blijft het natuurlijk de vraag of het in december mogelijk zal zijn vanwege een tweede golf. Maar daar proberen we nu niet te veel aan te denken: eerst het geld maar bij elkaar krijgen!"
Bodok houdt goede hoop voor de schaatsbaan. "Elk jaar zien en horen we weer hoe Wijk bij Duurstede geniet. Niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders en grootouders. Alleen daarom al zou het eeuwig zonde zijn als er dit jaar geen schaatsbaan is."
De schaatsbaan is een populair uitje in Wijk bij Duurstede
De schaatsbaan is een populair uitje in Wijk bij Duurstede © Paula Bodok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.