Verzamelaar zorgt voor comeback van vergeten schilder Cornelis de Bruin

SOEST - Vergezichten, landschappen, koeien, portetten en kustlijnen. Allemaal van de hand van Cornelis de Bruin. Dankzij de verzameldrang van Bert Kleinmeijer zijn ze nu te zien in Museum Soest.
Cornelis de Bruin in Soest.
Cornelis de Bruin (1870-1940) was een artistiek veelzijdig man. Hij schilderde en hij was keramist bij diverse keramiekfabrieken. Hij verdiende zijn brood met de keramiek en kon daardoor schilderen. Bert: "In Maarssen heeft hij ook zijn eigen keramiekfabriek gehad."
Verzemelaar Bert Kleinmeijer tussen het werk van Cornelis de Bruin.
Verzemelaar Bert Kleinmeijer tussen het werk van Cornelis de Bruin. © RTV Utrecht
Cornelis woonde als kind in Soest en is hier ook begraven. Bovendien verhuisde hij veel in zijn leven waardoor hij op veel verschillende plekken heeft geschilderd. In het museum hangen schilderijen van Soest, Amerongen, de Vecht en Amersfoort. Bert: "Wat ik zo mooi vind is dat hij in een paar verfstreken dingen weet vast te leggen. Soms zijn het een paar puntjes waarmee vanaf een afstand toch de suggestie gewekt wordt dat het mensen zijn."
Bij Soestdijk.
Bij Soestdijk. © RTV Utrecht/ Cornelis de Bruin
De Cornelis de Bruinkoorts sloeg bij Bert toe nadat hij een eerste schilderij had gekocht in een galerie. Inmiddels heeft hij 150 schilderijen en ook een paar keramiekstukken. Bert: "Nadat ik een eerste schilderij van hem had werd ik gegrepen door zijn werk en ik zag dat er nog weinig over hem was geschreven. Ik ben toen met een site begonnen over hem en inmiddels heb ik wel 150 werken van hem."
Bert heeft zelfs een boek geschreven over zijn held. "Doordat ik me zo in hem ben gaan verdiepen kwam ik erachter wat voor man hij was en ik heb zijn kleinzoon ontmoet die me brieven van hem liet lezen."
Kleinzoon Hans de Bruin.
Kleinzoon Hans de Bruin. © RTV Utrecht
Hans de Bruin, kleinzoon van Cornelis, heeft zelf ook veel schilderijen weten te verzamelen van zijn in de vergetelheid geraakte grootvader. Een van de werken was bij het grof vuil gevonden en mee naar huis genomen. Bij toeval werd het door Hans herkend als een werk van zijn grootvader. "Ik ben er trots op dat hij weer zo in de belangstelling staat. Als klein kind al was ik gefascineerd door de schilderijen van mijn opa",aldus Hans de Bruin.
De expositie met meer dan vijftig werken van Cornelis de Bruin is t/m 8 november in Museum Soest te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.