RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Frustratie en verbazing bij buurtgesprek over rellen Kanaleneiland

1/4
UTRECHT - In een buurthuis in de Utrechtse wijk Kanaleneiland kwamen vanmiddag bewoners bij elkaar om het te hebben over de rellen van deze week. Een oplossing kwam er niet, maar bezoekers vonden het wel fijn dat er even met elkaar kon worden gepraat. En wat mensen verbond, was een gedeeld gevoel van verbazing dat het juist nu misging in de wijk Kanaleneiland. "We zijn op de goede weg, jammer dat dit nu gebeurt."

Vrijdagavond kwamen jongeren in de wijk samen om te rellen. Er werd toen vuurwerk afgestoken en brandjes gesticht. Ook trokken relschoppers een toezichtcamera van de gemeente omver en ging een auto in vlammen op. Er werden 18 aanhoudingen verricht. Later in de week volgden er meer.

Rellen in Kanaleneiland afgelopen vrijdag


Dinsdagavond ging het weer mis en werd er vuurwerk gegooid naar de politie. Ook toen werden er mensen opgepakt. De gemeente kondigde een noodbevel af, iets dat vrijdagavond niet was gebeurd.

Buurthuis
Om het te hebben over de toekomst van de wijk werd vandaag buurthuis Het Krachtstation gereserveerd voor een bijeenkomst. "Kom meepraten over de onrust en rellen van afgelopen vrijdag en wat wij samen hier aan kunnen doen vanuit de wijk", aldus de uitnodiging.

Zo'n 60 mensen kwamen op de middag af waaronder buurtbewoners, politie-agenten, wijkwethouder Linda Voortman, een imam van de Sayidine Ibrahim-moskee en jongerenwerkers. Na een openingsspeech gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de oorzaken van de rellen. Daarbij werden zaken als de coronaverveling, een gebrek aan opvoeding bij de jongeren en opruiïng op social media genoemd.

Ik weet niet of al die mensen zo zielig zijn."
Bewoner

Ook het gebrek aan toekomstperspectief in de wijk kwam als reden naar boven in het gesprek, maar zeker niet iedereen was het daarmee eens. "Ik weet niet of al die mensen zo zielig zijn", zei één bewoner.

Wat de bezoekers wel deelden, was een gevoel van verbazing dat het uitgerekend nu mis gaat in de wijk. Die zat juist in de lift, was een breed gedeelde opvatting. De rellen zorgen dan ook voor de nodige frustratie. "We zijn op de goede weg, jammer dat dit nu gebeurt." Ook was er kritiek op het late ingrijpen van de politie vrijdag.

Wijkwethouder
"Het was heel erg divers, en ik denk dat dat terecht is. Als er maar één oplossing zou zijn, hadden we die al lang gevonden", zei wijkwethouder Linda Voortman na afloop over wat ze allemaal had gehoord. "Mensen hadden suggesties op het gebied van veiligheid. Het ging over werk: zorg dat er activiteiten voor jongeren zijn. Ook op veiligheidsgebied: moet je strenger zijn? Er werd van alles geopperd. Ik denk dat we dit vooral moeten zien als een eerste bijeenkomst en dat we daar verder op moeten doorgaan."

Linda Voortman over wijkgesprek Kanaleneiland


Jongerenwerker Omar Berkane hoopt ook dat er een vervolggesprek komt en dat die dan wat jeugdiger publiek trekt. "Het liefst zouden we zien dat ook jongeren aansluiten. Want hun mening is het allerbelangrijkste als je oplossingen wil bedenken hiervoor."

Jongerenwerker hoopt op jeugd bij volgende wijkgesprek


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -