Politie schaduwde advocaten in klopjacht op Ridouan T.

© ANP
VIANEN/UTRECHT - In de jacht op de toen nog voortvluchtige topcrimineel Ridouan T. heeft de politie advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef gevolgd op Schiphol en in Dubai. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Advocaten zijn woedend over de observaties en zeggen dat de politie hen hiermee ernstig in gevaar brengt.
Terwijl T. zich schuilhield in de oliestaat Dubai, ontving de politie in juni 2019 een tip dat advocaat Meijering hem daar hoogstwaarschijnlijk zou ontmoeten. De politie nam daarop de ongebruikelijke beslissing de Amsterdamse advocaat te volgen.

Schiphol

Tijdens een observatie op Schiphol zag de politie dat Meijering samen met zijn kantoorgenoot Van Kleef op 19 juni 2019 het vliegtuig nam naar Dubai. Daar werden de advocaten door lokale rechercheurs gevolgd. Daar bleken de advocaten geen afspraak te hebben met Ridouan T., maar met Khalid J., die net als T. verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende liquidaties in het criminele circuit.
De advocaten zijn geschokt. "Het is het zoveelste symptoom van een ernstig overspannen rechtstaat waarin advocaten moeten functioneren en van een losgeslagen opsporings- en vervolgingsapparaat", zegt Nico Meijering in het AD.
Ook de Nederlandse Orde van Advocaten en de Vereniging van Strafrechtadvocaten zijn kritisch. "Anders kan hij zijn werk niet vrijelijk doen", zegt bestuurslid Geertjan van Oosten van de Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de twee advocaten zijn gevolgd. Vanwege het gevaar dat van hem uitging, had aanhouding van T. de hoogste prioriteit. Omdat Meijering en Van Kleef op het moment van hun trip naar Dubai Ridouan T. niet verdedigden, is volgens het OM geen inbreuk gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met hun cliënt.
Het College van procureurs-generaal schaart zich achter de afwegingen van het landelijk parket voor het schaduwen van de advocaten. De actie is binnen de grenzen van de geldende regels gebleven, vindt de OM-top.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.