Utrechtse hoogleraar: 'Stevig bewijs dat mondkapjes geen nadeel hebben'

© ANP
UTRECHT - Hoogleraar gezondheidspsychologie John de Wit van de Universiteit Utrecht adviseert om op alle plekken waar het lastig is om afstand te houden een mondkapje te dragen. "Wetenschappelijk gezien zou ik zeggen: doe het gewoon", zegt hij in de Volkskrant.
De hoogleraar reageert in de krant op onderzoek dat in Amsterdam is uitgevoerd naar het dragen van mondkapjes in winkelstraten. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die een mondkapje dragen zich niet zo veilig wanen dat ze minder afstand houden.
Het kabinet is tegen het uitbreiden van de mondkapjesplicht, onder meer omdat het roekeloosheid in de hand zou werken. Maar uit het onderzoek blijkt dat vooral drukte ervoor zorgt dat mensen onderling geen afstand houden. Het dragen van een mondkapje maakte geen verschil. Ook bleek 80 procent het kapje correct te dragen.
Het onderzoek kan dan ook gevolgen hebben voor het beleid, denkt de hoogleraar. "Dit onderzoek levert stevig bewijs dat er van die kapjes geen serieuze nadelige effecten uitgaan", zegt De Wit in de Volkskrant. "Dit zijn serieuze cijfers, waar we echt wat aan hebben. Mijn persoonlijke mening is dat ze niet dé oplossing zijn, maar wel kunnen bijdragen."
Het RIVM, dat het onderzoek deels financierde, onderschrijft in een eerste reactie de conclusie dat mondkapjes kennelijk "geen extra risico noch extra veiligheid" opleveren. Het RIVM benadrukt in de Volkskrant wel dat het nog steeds de vraag is of mondkapjes in de openbare ruimte de epidemie wel afremmen. De meeste besmettingen vinden plaats op plekken waar mensen geen mondkapjes dragen, zoals feestjes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.