Celstraf voor man uit De Bilt die machinegeweer op straat richtte

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
DE BILT - Een 54-jarige inwoner van De Bilt moet de cel in voor illegaal wapenbezit. Hij had in zijn woonkamer onder meer een onklaar gemaakt machinegeweer dat op straat gericht stond. Daarnaast vond de politie meerdere wapens en honderden kogels in zijn huis.
De man krijgt vijftien maanden cel opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij had volgens de rechter moeten weten dat wapenbezit illegaal is. "Het ongecontroleerde bezit van wapens verhoogt het risico op geweld en brengen gevoelens van onveiligheid met zich mee. Daarnaast zijn wapens gevaarlijk. Daarom moet streng worden opgetreden tegen het illegaal bezitten van wapens."

'Hobby'

Twee weken geleden betoogde Marcel K. in de rechtbank dat hij absoluut niet gefascineerd is door wapens. Het onklaar gemaakte machinegeweer noemde hij "gewoon een decorstuk". Toen hij geconfronteerd werd met een verklaring van zijn ex-vriendin die zei te vrezen dat K. aan het doordraaien is, benadrukte hij niet gevaarlijk te zijn. "Mijn sterkste eigenschap is compassie."
De rechter vroeg zich op die zitting hardop af of Marcel K. een naïeve hobbyist is of dat hij wellicht een misdrijf wilde voorbereiden. K. zei daarop dat hij de wapens door de jaren heen verzameld had en dat er geen bedoeling was ze daadwerkelijk te gebruiken.
Maar specialisten van de politie concludeerden dat het machinegeweer weer schietklaar gemaakt had kunnen worden. Bovendien was een ander machinegeweer in het huis al wel schietklaar. In het huis van de man werden verder een kijker, een helm met kogelwerend glas, allerlei munitie en een stroomstootwapen gevonden.
Het Openbaar Ministerie vond dat het toch te denken geeft dat iemand zoveel wapens en munitie in huis heeft en eiste drie jaar cel tegen de man, waarvan een jaar voorwaardelijk. De straf die nu is opgelegd door de rechtbank valt lager uit, omdat het machinegeweer onklaar gemaakt was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.