Actie in Utrecht tegen hoge huurprijzen voor studentenkamers

© RTV Utrecht
UTRECHT - Studentenvakbond LSVb en FNV Young & United gaan deze week in Utrecht actievoeren tegen de hoge huurprijzen voor studentenkamers.
Volgens de initiatiefnemers is 400 euro een redelijke prijs voor een studentenkamer, maar in sommige steden zijn prijzen van 700 euro per maand en hoger geen uitzondering. "De prijzen lopen de spuigaten uit", zegt voorzitter Lyle Muns van de LSVb.
In ons land is een groot tekort aan studentenwoningen en daarom kunnen particuliere verhuurders en huisjesmelkers de prijzen enorm opdrijven. "Met de campagne proberen we het leenstelsel af te schaffen, zodat studenten zonder schulden kunnen afstuderen. Je moet dan ook iets doen aan die hoge huurprijzen", aldus Muns. "Een kwart van de studenten dreigt namelijk af te studeren met een studieschuld die hoger is dan 40.000 euro."

Boetes

Andere concrete ideeën om de hoge prijzen tegen te gaan heeft Muns ook al. "Via een puntensysteem wordt nu al gekeken wat de maximale huurprijs is, maar we zien dat veel huisjesmelkers zich daar niet aan houden. Je zou eigenlijk een boete moeten ontwikkelen voor deze verhuurders."
In Utrecht wordt woensdag actie gevoerd, maar ook in Wageningen, Nijmegen, Groningen en Amsterdam staan acties gepland. Over de aard van de actie wil de LSVb nog niet veel kwijt. "We gaan op een ludieke manier aandacht vragen voor het probleem", besluit Muns.
Vorige week bezocht RTV Utrecht een oude basisschool in Nieuwegein waar tegenwoordig studenten wonen die de huurprijzen in Utrecht niet kunnen of willen betalen:
Basisschoolgebouw wordt studentenhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.