Zeven jaar cel geëist voor Utrechtse vader van te water geraakte peuter

© Van Oost Media
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen de 40-jarige Utrechter die verdacht wordt van doodslag op zijn 3-jarige zoon Sven. Het jongetje raakte op 18 december vorig jaar te water en overleed twee weken later in het ziekenhuis in Groningen.
Volgens verdachte Den B. was er die dag sprake van een noodlottig ongeval, waarbij zijn zoontje uitgleed en te water raakte. Maar volgens het OM valt dat moeilijk te rijmen met zijn verklaring achteraf. Behalve doodslag, wordt hem ook onttrekking aan het wettig gezag en stalking van zijn ex-partner ten laste gelegd.

Melding

De meldkamer kreeg die dag een belletje van Den B.. In dat gesprek zegt hij dat zijn 3-jarige zoon 'in het water is gevallen'. De centralist kan niet horen waar hij precies staat, waarna de verdachte meldt dat hij zijn zoon niet meer kan zien en dat het 'geen zin meer' heeft. Daarna reageert hij twee minuten niet meer. Ook wil hij de verbinding verbreken nog voordat de hulpdiensten er zijn.
Hulp vragen aan een voorbijgangster die haar hond uitlaat doet hij ook niet. Tegen haar zegt de Utrechter dat er 'een ongeluk' is geweest, maar hij spreekt met geen woord over zijn kind dat te water is geraakt. Wel roept hij tegen haar dat zij haar hond bij hem weg moet houden.
Ambulancepersoneel vond Sven na een halve minuut zoeken en gaven het kind aan collega's die op de walkant stonden. Zij startten met reanimeren, dat daarna werd voortgezet in de ambulance. Het jongetje overleed uiteindelijk op 31 december in het ziekenhuis.

Zorgmeldingen

Bij de politie zijn meerdere zorgmeldingen bekend over de verdachte. Die gaan over het stalken van zijn ex-vrouw uit Utrecht en huiselijke twisten. Voor het stalken werd hij eerder zelfs veroordeeld. Den B. mocht zijn zoontje daarna een tijdlang niet zien. In november deed zijn ex opnieuw aangifte van stalking.
Ook deed ze kort voor het incident op 18 december melding bij de politie dat haar ex-man hun zoon niet om 17.00 uur had teruggebracht, zoals was afgesproken. Dat was voor de officier van justitie aanleiding om de vader van het kind aan te houden als verdachte.
In de rechtbank verklaarde de verdachte dat zijn zoon was uitgegleden bij het plassen. Toch klopt dat volgens het OM niet met het gedrag dat de Utrechter vertoonde vlak na de gebeurtenis. De vrouw die haar hond uitliet verklaarde dat het leek alsof de man zich niet wilde laten helpen en dat hij haar wegstuurde.
De verdachte zei eerder bij de rechter-commissaris dat het vrij lang duurde voordat hij het alarmnummer belde. Het gesprek met de centralist duurde vervolgens bijna een kwartier. Dat hij niet direct in het water sprong achter zijn zoon aan, was volgens hem omdat hij bevroor.

Gedrag

De officier van justitie heeft nog veel vragen over het 'bevreemdende gedrag' van de verdachte die dag. Zo had hij met niemand een afsprak in Assen en er waren lange files voorspeld vanwege boerenprotesten. "Waarom gaat hij op de eerste dag dat hij zijn zoon een hele dag onbegeleid bij zich mag hebben uren in een auto zitten zonder redelijk doel?" vraagt de officier zich af. En waarom deed de verdachte niet meer om zijn zoon in het water te vinden?
De verklaring van de Utrechter over het uitglijden van zijn zoon Sven noemt de officier 'op zijn minst genomen bijzonder, zo niet bizar'. De verdachte zou kort na het overlijden van zijn zoon bovendien meer bezig zijn geweest met het stichten van een nieuw gezin met zijn nieuwe vriendin dan met het verdriet over het overlijden van zijn zoon.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.