Viruswaanzin eist meer openheid van RIVM in Utrechtse rechtbank

Viruswaanzin-leider Willem Engel in de Utrechtse rechtbank.
Viruswaanzin-leider Willem Engel in de Utrechtse rechtbank. © ANP
UTRECHT - In de rechtbank van Utrecht stond actiegroep Viruswaanzin vandaag tegenover de Staat en het RIVM. De coronasceptici eisen dat ze meerdere documenten te zien krijgen, zoals notulen van OMT-vergaderingen. Die documenten willen ze dan weer gebruiken om een nieuwe procedure aan te spannen.
Het uiteindelijke doel van Viruswaanzin is aantonen dat de landelijke coronamaatregelen buitenproportioneel zijn en een onrechtmatige inbreuk vormen op de grondrechten. Volgens de advocaat van de actiegroep zijn de coronamaatregelen 'ondoorzichtig en zwalkend'. Hij zegt dat het virus niet veel anders is dan de griep.
De advocaat van de Staat bestrijdt dat. Hij herinnert de rechtbank aan het feit dat in maart 'met een enorme inspanning' maar net een tekort aan IC-bedden is voorkomen. Ook zegt hij dat de rechter bij een eerder kort geding ook al bepaalde dat de coronamaatregelen rechtmatig zijn.

'OMT moet transparanter'

Viruswaanzin vindt dat het OMT niet transparant genoeg is. Het is niet goed te controleren hoe de adviezen aan het kabinet tot stand komen. Maar het RIVM benadrukt dat alle adviezen online worden gepubliceerd.
De advocaat van de Staat zegt dat het OMT bestaat uit 'een grote groep onafhankelijke deskundigen' die onder tijdsdruk tot hun adviezen komen. Dat gespreksverslagen vertrouwelijk blijven, is volgens de overheid heel belangrijk, zodat deskundigen in alle vrijheid de discussie met elkaar kunnen aangaan en zich niet elders voor hun standpunten hoeven te verantwoorden
Op woensdag 9 september doet de rechter uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.