Nog geen oplossing voor rellen in Utrecht, vanavond debat

© AS Media
UTRECHT - De politie weet niet goed hoe ze moet omgaan met de rellen van de afgelopen weken in onder meer Utrecht en Den Haag. Dat zegt Anja Schouten, eenheidschef van de regio Noord-Holland en landelijk portefeuillehouder Jeugd van de Nationale Politie, in De Telegraaf.
"Wij hebben nog geen echte oplossing gevonden voor het probleem. Op dit moment voert de politie gesprekken met burgemeesters om een interventie te zoeken die hout snijdt", zegt Schouten tegen De Telegraaf.
"We zien parallellen met rellen tijdens de jaarwisseling maar ook met de pop-up feesten en massale vechtpartijen eerder dit jaar in het land. Je kunt wel constateren dat er echt een bepaalde trend is wat betreft het verzet tegen de politie en de mate van georganiseerdheid."

Onlusten

In Utrecht kwam het de afgelopen week op verschillende plekken tot rellen. Op vrijdag 14 augustus liep het behoorlijk uit de hand in Kanaleneiland. Op zaterdag 15 augustus was dat in Overvecht het geval. Ook daarna was het op verschillende plekken in de stad onrustig.
Enkele tientallen relschoppers werden opgepakt. Van hen kregen dertien relschoppers een zogeheten gedragsaanwijzing, waardoor ze in de avonduren niet meer Kanaleneiland en Overvecht in mogen.

Relschoppers

Volgens Schouten zijn de relschoppers vooral jongeren van 13 tot 23 jaar. "Er zijn corona-omstandigheden als gesloten geloofsgemeenschappen en andere faciliteiten, afgelaste festivals en vakanties die niet doorgaan, waardoor verveling een rol speelt", aldus Schouten.
"De rellen vinden plaats in lastige wijken, waar de afstand tussen overheid en samenleving groot is. Daarnaast zien we dat de rellen of bijeenkomsten van jongeren aangekondigd worden."

Debat

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid praat vanochtend met de burgemeesters van Den Haag en Utrecht over de rellen. De gemeenteraad van Utrecht buigt zich vanavond in een speciale commissievergadering over de onlusten in onder meer Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht. Dat gebeurt op initiatief van onder meer de VVD.
"Eigenlijk was de druppel om dit debat aan te vragen het artikel in NRC waarin agenten aangaven dat zij ontevreden waren over de aanpak van de rellen", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. "Als ik al vanuit de politiek ontevreden ben, de bewoners en de politie dus ook, dan gaat er iets niet goed achter de schermen. De rellen zijn nu even voorbij, maar we weten niet wanneer ze weer beginnen. Dus toen dacht ik: nu is het klaar, we moeten het er nu over hebben om dit te voorkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.