Thuiswerken blijft voorlopig de norm, zo houd je het vol

Thuis is normaal waar je níet werkt. Waar je tot rust komt.
1: Maak thuis een echte werkplek. Het liefst een apart kamertje, of anders een vaste plek in de woonkamer zodat je duidelijk onderscheid maakt tussen werk en privé. Ruim na een werkdag aan de keukentafel ook je werkspullen op zodat het voor je brein duidelijk is dat het tijd is voor ontspanning.
2: Werk in tijdsblokken. Spreek af van hoe laat tot hoe laat je werkt en maak afspraken hoe laat je stopt met werken. Houd je daar ook aan. Zorg daarnaast voor duidelijke overgangen tussen die blokken. Plan bijvoorbeeld ook reistijd in en gebruik die tijd om even een wandelingetje te maken of een ijsje te halen. Zodat je als je daar mee klaar bent, je ook niet meer met werk bezig bent. "Het 'honey I'm home'-momentje."
3: Houd pauze. Dat doe je op je werk ook, als het goed is. En pauze is belangrijk om even je hoofd leeg te maken. Het voordeel van thuiswerken: je kunt bijvoorbeeld even een stukje fietsen of wandelen. Ook simpele huishoudelijke klusjes kunnen prima in je pauze, maar zorg wel dat je het goed afbakent zodat duidelijk is wat werktijd is en wat privé.
4: Beweeg. Als je op kantoor zit, haal je koffie, ga je naar het toilet of moet je naar een andere verdieping voor een vergadering. "Wordt niet een couch potato die de hele dag achter de laptop zit."
5: Wees niet altijd bereikbaar. "Het is misschien wel fijn dat iemand heel snel op je mailtje of berichtje reageert, maar het betekent ook dat diegene zich uit z'n concentratie laat halen." Van der Stigchel adviseert één communicatiekanaal te gebruiken, bijvoorbeeld Slack. En om dat kanaal op gezette tijden ook uit te zetten. Communiceer met je collega's wanneer je wel en niet bereikbaar bent.
6: Stort je niet een hele dag in videobelgesprekken. Het is een uitdaging om je aandacht langere tijd te vestigen op een klein schermpje, terwijl je omringd wordt door afleidingen. En als je videobelt, doe het dan zo goed mogelijk. Leg je telefoon weg, zet notificaties uit en zorg dat het zoveel mogelijk lijkt op een echte vergadering. Hou het zakelijk en wees efficiënt.
Alleen maar thuis zitten werkt demotiverend voor heel veel mensen. Je hebt elkaar nodig.
Probeer ook niet de hele dag al het coronanieuws te volgen. "De hele dag actualiteitenprogramma's kijken, Twitter volgen of Teletekst lezen om te kijken hoeveel doden er nu weer zijn, dat helpt niet. Ga lekker wandelen in de natuur, spreek af met een goede vriend of vriendin en ga lekker wandelen op anderhalve meter afstand."
Nog zo'n open deur: probeer goed te slapen. Als je moeite hebt om de rust te vinden voor het slapen gaan, bouw dan zorgvuldig de hoeveelheid prikkels in de loop van de avond af. Kijk niet een spannende film of serie vlak voor bedtijd, maar iets wat niet te veel van je aandacht vereist, zoals de zoveelste herhaling van Friends. Ook een boek of muziek kan. Maar net als bij de films en series: keiharde techno voor het slapen werkt minder goed dan rustige pianomuziek.
En tot slot: accepteer dat het soms niet gaat. "Als je alles geprobeerd hebt en het werkt even niet, dan werkt het niet", zegt Van der Stigchel.
