Hoogleraar UU: 'Drillrap verbieden zorgt niet voor minder vecht- en steekpartijen'

Hoogleraar: 'Door drillrap gaan jongeren niet steken, wel door gangvorming en wapens die voorhanden zijn'
Hoogleraar: 'Door drillrap gaan jongeren niet steken, wel door gangvorming en wapens die voorhanden zijn' © ANP
UTRECHT - Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is vandaag met de burgemeesters van de vier grote steden in gesprek gegaan over het fenomeen drillrap. In de teksten van drillrap wordt vaak gesproken over vechten en het neersteken van mensen. En in de praktijk neemt het geweld ook toe. Het kabinet wil maatregelen, maar drillrap zelf is het probleem niet. Dat zegt hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur Tom ter Bogt.
"Drillrap is een variant van gangsterrap", legt Ter Bogt uit. "Het is ontstaan in Amerika, in Chicago. Daarna is het populair geworden in Londen en nu populair in Nederland. Het is rap waarin het vaak gaat om het leven op straat, dealen van drugs, vechten met anderen, populair zijn bij meisjes. Het is echt een streetwise-achtige variant van hiphop."
Het aantal jongeren dat bij steekincidenten betrokken is stijgt al jaren. In de Volkskrant zei de Amsterdamse politiechef Frank Paauw eerder dat je in bepaalde wijken niks meer bent zonder mes. "Vroeger was het zo dat de slechte jongens een mes hadden, nu hebben de goede jongens daar ook een mes omdat ze in de wapenwedloop niet achter kunnen blijven."
Ook het recent steekincident in Scheveningen wordt in verband gebracht met drillrap. Toch denkt Ter Borg niet dat de muziek de aanleiding is: "Eerlijk gezegd geloof ik daar niets van. Ik vind het zorgwekkend dat de politie afgeeft dat ze steeds vaker ziet dat jonge mensen met wapens lopen. En ja, als je met messen op straat loopt, dan zullen die ook gebruikt worden als je ruzie hebt. Maar die vechtpartijen en steekpartijen hebben veel meer te maken met het feit dat die jonge mensen in gangs zitten, in jeugdgroepen, dan dat drillrap een direct effect is. Ik geloof niet dat mensen die filmpjes bekijken, een mes gaan kopen en dan gaan vechten."

Normaliseren

Toch zegt Ter Bogt dat drillrapvideo's niet volledig onschuldig zijn. "Wat social media en ook YouTube wel kunnen doen is dit normaliseren. Die kunnen laten lijken dat het normaal is om met machetes te lopen of een groot mes, en dat is natuurlijk niet het geval."
"Wat ook heel raar is en wat ook een echt effect kan zijn, is dat rappers elkaar wel erg kunnen opstoken op social media", zegt Ter Borg. "Als ik je tegenkom, dan sla ik je voor je bek, of erger. En als je elkaar dan daadwerkelijk tegenkomt, dan kan je niet zeggen: het was een geintje."
Voor Ten Borg moet in het overleg tussen burgemeesters met politie en criminologen vooral de nadruk liggen op de vraag hoe we er voor zorgen dat het wapenbezit niet toeneemt. Daar is ook een rol voor scholen weggelegd. Maar drillrap verbieden gaat er niet voor zorgen dat soort vechtpartijen zullen verdwijnen.
Onderstaand nummer werd gemaakt door drillrapper Blacka. Hij zingt vaak over geweld en werd afgelopen weekend voor het plegen van openlijk geweld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.