Tijgermug in Montfoort, inwoners moeten tuin ontdoen van stilstaand water

© naturegirl 78, Flickr
MONTFOORT - Inwoners van Montfoort balen: voor de zoveelste keer is de tijgermug aangetroffen in het stadje. Het beestje kan lelijk steken, maar belangrijker nog: gevaarlijke ziektes met zich meedragen.
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een brief gestuurd naar inwoners van Montfoort met de vraag of ze hun tuin willen ontdoen van stilstaand water. Tijgermuggen leven daar namelijk in. Maar actiegroep Stop Invasieve Exoten wijst met de beschuldigende vinger naar bandenbedrijf Kargro.
"Al tien jaar worden inwoners bijna elk jaar opgeroepen hun tuin te controleren op stilstaand water", zegt Wilfred Reinhold enigszins moedeloos. "Terwijl een bedrijf in hun buurt, Kargro, de tijgermug importeert met die banden en de NVWA daar niet tegen optreedt."
Tijgermuggen leggen eitjes in de autobanden, die van over de hele wereld naar Nederland, en dus specifiek Montfoort, worden geïmporteerd. "We zijn ongerust omdat die mug allerlei ziektes kan overbrengen. En boos omdat omwonenden continu in de weer moeten om in hun tuin of op hun bedrijventerrein alle plekken met water leeg te maken."

Reactie NVWA

De NVWA bevestigt dat buren van het bandenbedrijf om hulp is gevraagd. "Het is niet zo dat wij het aan de omwonenden overlaten", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "Maar we vragen hen wel om hulp. Bijkomend voordeel is dat gewone muggen dan ook geen broedplek hebben. Het is een kleine moeite en het helpt."
Verder benadrukt de woordvoerder dat Kargro niets fout doet. "Het kan altijd gebeuren dat er ergens iets verstopt zit." Ook zegt de NVWA dat de kans erg klein is dat de tijgermug gevaarlijke ziektes verspreidt in Nederland.
De partij Lokaal Montfoort heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur. "Hopelijk gaat dat wat helpen", zegt Wilfred Reinhold van Stop Invasieve Exoten.
Wilfred Reinhold vertelt op Radio M Utrecht over de tijgermug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.