Zorgen bij verzekeraars om toenemend aantal autobranden: 'Het tij lijkt niet te keren'

Een auto ging woensdag 19 augustus in vlammen op bij rellen in de Utrechtse wijk Zuilen.
Een auto ging woensdag 19 augustus in vlammen op bij rellen in de Utrechtse wijk Zuilen. © 112mediaUtrecht
UTRECHT - Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal autobranden. Iedere dag vliegen er gemiddeld zo'n veertien auto's in brand, zegt de vereniging tegen De Telegraaf. In de meerderheid van de gevallen gaat het om brandstichting.
"Het tij lijkt niet te keren, want ook in 2020 zien we dat de trend zich doorzet", zegt Ernst Moeksis van het Verbond tegen De Telegraaf. "En dan moeten we de cijfers nog krijgen over de afgelopen weken waar bij de rellen in een aantal steden ook auto's in vlammen opgingen." Dat gebeurde onder meer bij rellen en onrust in de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Ondiep, Zuilen en Overvecht.
In totaal gingen er vorig jaar 4941 auto's in vlammen op, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2018. Dat gaat dan alleen nog om de autobranden die geclaimd worden bij verzekeraars. "Dan heb je het dus over slachtoffers van een autobrand met een allrisk of WA-plus-verzekering. Ongeveer zeventig procent van het Nederlandse wagenpark heeft zo'n verzekering", zegt Moeksis.
Verzekeraars kregen 448 claims uit de stad Utrecht, die daarmee op de vierde plek staat als het om claims van autobranden gaat. De top vier bestaat enkel uit grote steden: Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Volgens Moeksis is dat "geen toeval".
In de provincie Utrecht daalde het aantal autobranden juist met ruim 15 procent. Dat is de sterkste daling van alle provincies.
Volgens het Verbond is de impact van een autobrand groot op een woonwijk en haar inwoners. "Zulke branden kunnen overslaan naar woonhuizen of andere auto's. Die angst is er altijd als een auto in de brand vliegt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.