Sloop Rubenslaanschool uitgesteld: 'Dit biedt veel hoop'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De sloop van de Rubenslaanschool in Utrecht is met een jaar uitgesteld. De gemeente gaat de mogelijkheden voor behoud en herbestemming eerst verder verkennen. "Uitstel is natuurlijk nog geen afstel, maar het geeft wel veel hoop", vindt het buurtinitiatief dat zich tegen de afbraak van het oude schoolpand verzet.
In juli startten wijkbewoners een petitie om het gebouw te behouden, vanwege de cultuurhistorische waarde. Ze vinden dat de gemeente de sloop niet kan verantwoorden. Het argument dat de locatie in de toekomst nodig is voor een nieuwe school klopt niet, zeggen de bewoners. Zij wisten meer dan 350 handtekeningen van buurtbewoners te verzamelen die ook tegen de sloop zijn.
De gemeente wilde het pand afbreken en ruimte maken voor een nieuwe school. "Deze kavel hebben we aan deze kant van de stad de komende jaren nodig om de leerlingengroei op te kunnen vangen. Voor de gemeente moet de kavel in de toekomst geheel inzetbaar kunnen zijn op het moment dat bijvoorbeeld een school moet uitbreiden of er nieuwe scholen nodig zijn."
Maar inmiddels is er een nieuwe ontwikkeling gekomen in de 'sloop-soap'. De eigenaar van de studentencomplexen aan de nabijgelegen Ina Boudier Bakkerlaan heeft namelijk aangegeven ruimte te willen reserveren voor een school. Dat zou betekenen dat het oude schoolpand een andere bestemming kan krijgen.
De wijkbewoners zijn daarom voorzichtig positief over de toekomst. Toch benadrukt ook de gemeente dat uitstel geen afstel betekent. "De Rubenslaan blijft nog aangemerkt als bufferlocatie voor onderwijshuisvesting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.