Carnaval in de regio op de tocht door corona: 'Moet je dat risico wel nemen?'

Carnavalsoptocht in Driebergen
Carnavalsoptocht in Driebergen © Twitter / Frits Naafs
PROVINCIE UTRECHT - Carnavalsverenigingen in onze provincie worstelen met de plannen voor het komend seizoen. Door de coronamaatregelen lijkt een normale carnavalsviering van de baan. Kan er überhaupt wel gefeest worden? Uit een rondgang van RTV Utrecht langs 15 carnavalsverenigingen uit de provincie blijkt dat dit een beslissing is die maar moeilijk te nemen is.
"Zoals het er nu voorstaat kan je eigenlijk geen carnaval vieren", stelt Debbie Janssen van Carnavalsvereniging De Brienkneuters uit Cothen. "In november kiezen we de prins carnaval voor dat jaar. Die verkiezing houden we rond de elfde van de elfde met onze leden en andere carnavalsvierders normaal gesproken in een bruisend, vol café. Ik hoef niet uit te leggen dat dat dus nu echt niet kan. Maar wat kan dan wel?"

MET DE REM EROP

Precies die vraag houdt alle carnavalsverenigingen bezig. "We hebben geen glazen bol hè", lacht Björn van Beek van C.V. De Rijnpinters in Odijk. "Je ziet de afgelopen weken wel hoe vaak maatregelen worden ingesteld, aangescherpt en weer omgegooid. In Brabant zijn al verenigingen die een streep hebben gezet door carnaval 2021. Dat doen wij nog niet. Als vereniging hebben we nu vijf scenario's bedacht. Dat gaat van feesten op 1,5 meter afstand, tot een zomercarnaval tot helemaal geen carnaval. Het zijn voorbereidingen met de rem erop. Natuurlijk willen we er wat van maken, maar we moeten vooral ons verstand gebruiken."
Feesten op 1,5 meter, zomercarnaval of helemaal geen carnaval
Bjorn van Beek, voorzitter carnavalsvereniging De Rijnpinters
De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van feestende gasten speelt bij alle verenigingen. Op dit moment krijgen horecazaken een boete of moeten soms zelf tijdelijk dicht als de coronamaatregelen niet nageleefd worden. "Drie feesten met elke avond meer dan duizend mensen, dat is carnaval in Wijk bij Duurstede", vertelt Jan van Rooijen van K.V. De Kaieschaiters niet zonder trots. "We zijn zelf maar een kleine club met 12 leden, maar we bouwen de sporthal om tot feestzaal en genieten met zijn allen. Elke carnavalsmaandag staat hier een topact, we hadden dit jaar Frans Bauer! Maar nu krab je je wel even achter je oren. We hebben namelijk ook met z'n twaalven de verantwoordelijkheid voor als het mis zou gaan. Wil je dat risico wel nemen? Moet je dat risico wel nemen?"

SLAG OM DE ARM

Maar afwachten en stilzitten is er voor de verenigingen niet bij. Om grote feesten en een optocht te kunnen organiseren zijn geld en vergunningen nodig. En dat moet ruim van tevoren geregeld worden. "De gemeente Wijk bij Duurstede denkt goed mee gelukkig", zegt Jan van Rooijen. "Dus we vragen alle vergunningen wel aan. En die slag om de arm houden we er maar bij."
"We merken het wel in gesprekken met onze sponsoren, dat gaat niet vanzelf", verzucht Jos Epping van Karnavals Organisatie IJsselstein. "De horeca heeft flinke klappen gehad, die staan nu niet het geld uit te delen. En dat snappen we heel goed, dat kan je nu ook niet van ze vragen. Daarom denken we met alle bestuursleden na over alternatieven. Aan het eind van de zomer beslissen we normaal gesproken wat het thema wordt en loeren we ook al naar een geschikte prins. Dat zetten we voorlopig nog niet stop."

PRINS VAN EEN VERLOREN JAAR

In Cothen gaat vooralsnog de prins- en adjudantverkiezing in november door. "Maar je moet de heren ook wel wat kunnen bieden natuurlijk. Maak je iemand prins carnaval met een half carnavalsfeest, of wordt het een prins van een verloren jaar?", vraagt Debbie Janssen van Carnavalsvereniging De Brienkneuter zich af.
"In IJsselstein zijn we trots op onze grote optocht op carnavalszaterdag. Daar rijden ook lange wagens mee met soms ingewikkelde bouwwerken erop. Die maak je niet in een weekendje, wagenbouwers werken daar maanden aan. Als vereniging moeten we dus op tijd beslissen of de optocht er gaat komen", zegt Jos Epping.
Alle verenigingen geven aan in september de knoop door te willen hakken. "Ik denk eigenlijk dat de overheid binnenkort zegt: 'Carnaval in 2021, dat moeten we niet doen'", zegt Björn van Beek van De Rijnpinters uit Odijk. "Zeker als je bedenkt dat in Brabant er dit jaar juist veel besmettingen waren tijdens carnaval. Natuurlijk willen we carnaval vieren, natuurlijk gaan we niets liever dan hossend over straat. Maar ik weet dat we een financieel gezonde vereniging zijn, dat we het wel een jaartje uitzingen zonder feesten. Want hoe mooi het ook is, als het om gezondheid gaat is carnaval in coronatijd natuurlijk vooral bijzaak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.