Historische wandeltour vol bierverhalen in Amersfoort
AMERSFOORT - In Keistad Amersfoort kun je je historische bierkennis vergroten door mee te gaan met de biergids. Harald Ket begint zijn verhaal in de historische kuiperij aan de Hellestraat waar meer dan honderd jaar met de hand houten tonnen en vaten gemaakt werden.
"Alleen al in deze straat zaten vijf kuiperijen. Het kuipersvak was heel belangrijk want je moest het bier natuurlijk goed kunnen vervoeren. De houten vaten werden niet alleen voor bier gebruikt maar ook voor wijn, groenten, buskruit, en als bad- en waskuipen."
Grachten
De kuiperij in de Hellestraat is bijzonder want er zijn er nog maar een paar bewaard gebleven in Nederland,. Van de kuiperij wandelt Harald vol verhalen de binnenstad in.
De grachten waarlangs de brouwerijen zaten waren belangrijk voor de aanvoer van het water dat bij het brouwen gebruikt werd. Ook ging het vervoer over het water, per trekschuit naar andere plaatsen waar het bier gedronken werd.
Bierstad
Amersfoort was een echte brouwersstad. Harald: "Deze stad was eind van de middeleeuwen een van de belangrijkste biersteden van Nederland naast Delft, Gouda en Haarlem."
Na een wandeling langs de mooie grachten en historische gebouwen waar brouwerijen waren gehuisvest komen we aan bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Het gasthuis had ooit een eigen bierbrouwerij voor de gastelingen.
Vier liter bier
Harald weet hier ook nog wat historische bierfeiten te vertellen. "Je komt tijdens deze tour niet alleen wat van bier te weten maar ook van de stadshistorie en over hoe mensen omgingen met bier. Deze mannen dronken vier liter bier per dag, maar dan wel het 'arme' bier dat maar 2 procent alcohol bevatte."
De biertour wordt elke maand georganiseerd door de Amersfoortse gidsen
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond 8.30 uur en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.