RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaten Marengo-proces 'in nachtmerrie beland': 'Rechtbank moet ingrijpen'


UTRECHT - Omdat er geen sprake is van een eerlijk proces moet de rechtbank direct ingrijpen in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan T. uit Vianen. Dat stelde advocaat Nico Meijering vanmorgen bij aanvang van een voorbereidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

"Zo kan het niet verder", begon de strafpleiter zijn betoog. Volgens hem zijn de advocaten in "het grootste en belangrijkste strafproces ooit" door toedoen van het Openbaar Ministerie "in een nachtmerrie beland".

 Rechtbanktekening van verdachten en advocaten in het proces. Links in het midden met bril strafpleiter Nico Meijering. Rechtbanktekening van verdachten en advocaten in het proces. Links in het midden met bril strafpleiter Nico Meijering. | Foto: ANP

Geheime informatie
De afgelopen weken is een aantal raadslieden tegen wil en dank een hoofdrol in het proces gaan spelen. Zo kwam het OM met een nieuw dossierstuk, waarin staat dat meerdere advocaten geheime informatie naar criminelen zouden hebben gelekt.

Ook werd vorige week bekend dat justitie Meijering en een kantoorgenoot vorig jaar heeft laten schaduwen tijdens een reis naar Dubai. Het OM had aanwijzingen dat Meijering een ontmoeting zou hebben met de toen nog voortvluchtige Ridouan T. De schaduwoperatie werd geheim gehouden en kwam via een publicatie in het AD naar buiten. De ontmoeting met T. vond niet plaats, Meijering had andere doeleinden op zijn reis en staat T. ook niet bij.

Tot op de bodem uitzoeken
Meijering vindt dat de rechtbank de misstanden tot op de bodem moet uitzoeken. "Wij willen van de rechtbank horen dat dit niet geaccepteerd wordt. De bodem is bereikt." Het recht op een eerlijk proces van de verdachten wordt volgens de raadsman ernstig bedreigd. "Wij kunnen als raadslieden niet verder, zonder dat er iets gaat gebeuren. Onze cliŽnten kunnen niet verder met advocaten die onder vuur liggen."

"Je blijft met je poten van advocaten af", zo citeerde Meijering premier Mark Rutte na een aanslag op een advocaat vorig jaar in het oosten van het land. "Dat geldt ook voor OM. Advocaten moeten ongehinderd en in vrijheid hun werk kunnen doen." Meijerings kantoorgenoot Christian Flokstra zei dat het optreden van het OM "gevaarzettend" is voor raadslieden.

In het Marengo-proces staan zeventien verdachten terecht, met Ridouan T. uit Vianen als hoofdverdachte en Utrechter Nabil als kroongetuige. T. wordt onder meer beschuldigd van het opdracht geven voor liquidaties in het drugsmilieu.

Op de aanklacht staan zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de liquidatie van Ranko Scekic in Overvecht en de vergismoord op Hakim Changachi in dezelfde wijk. Ook wordt T. gelinkt aan de liquidatie van Samir Erraghib in IJsselstein.

 Afzetting bij de Kretadreef na de moord op Ranko Scekic in 2016. Afzetting bij de Kretadreef na de moord op Ranko Scekic in 2016. | Foto: RTV UtrechtHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -