Sneller met de trein naar Duitsland: 'Spoor Utrecht-Arnhem heeft forse upgrade nodig'

© NS
UTRECHT - Treinreizigers zijn vanaf 2024 sneller in Berlijn en in Brussel. De NS werkt momenteel aan een plan daarvoor. De treinreis naar de hoofdsteden van Duitsland en België wordt vanuit Amsterdam een half uur korter dan nu.
De NS maakte maandag al bekend dat er een rechtstreekse treinverbinding met Londen komt en dat overstappen in Brussel niet meer nodig is. Met dit soort aanpassingen hoopt het Utrechtse spoorbedrijf een grotere concurrent te worden voor de luchtvaart.
De tijdwinst naar Berlijn wordt straks mogelijk door een combinatie van een betere dienstregeling in Nederland en Duitsland, het vervallen van de locomotiefwissel bij de grens en het overslaan van enkele Duitse stations. De reistijd naar Berlijn vanuit Amsterdam gerekend bedraagt dan 5 uur en 50 minuten, een halfuur sneller dan de huidige 6.20 uur. Vanuit Amersfoort duurt een reis zonder overstap nu 5.45 uur.
Volgens Marjan Rintel van de NS blijft de reis naar Berlijn nog steeds te lang vergeleken met de snelle verbindingen met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Voor een hoogwaardige verbinding met Duitsland heeft het spoor tussen Utrecht en de grens bij Arnhem een forse upgrade nodig, stelt ze. "In oostelijke richting is het geen tijd voor een stap, maar voor een sprong. Dan wordt de schone trein een echte optie voor de reis naar Berlijn. Duitsland heeft plannen voor snel spoor voor de route langs Arnhem. Dat biedt de mogelijkheid voor een extra route met een hogere snelheid, naast de huidige route over Hengelo."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.