Provincie Utrecht wil dat meer gemeenten zich aansluiten bij Meld Misdaad Anoniem

© Google Maps, Meld Misdaad Anoniem (Bewerking RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil dat meer Utrechtse gemeenten zich aansluiten bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan een gemeente namelijk veel voordeel opleveren doordat ze dan kunnen beschikken over informatie die anders niet toegankelijk is.
Door corona komen er veel meer telefoontjes binnen bij Meld Misdaad Anoniem.
Op dit moment zijn er maar drie gemeenten aangesloten en dat is volgens de commissaris van de Koning echt te weinig. "We willen gemeenten stimuleren en in staat stellen om via Meld Misdaad Anoniem informatie te verkrijgen die van belang is voor het maken van beleid in de gemeente. Of dingen op te sporen die wijzen op ondermijnende criminaliteit. Wij hebben vastgesteld dat ook de minister van justitie daartoe heeft opgeroepen omdat van onze 26 gemeenten, 23 nog niet waren aangesloten", aldus Hans Oosters.
Maar zo'n lidmaatschap is er niet voor niks. Er zitten kosten aan verbonden en dat is iets waar gemeenten natuurlijk niet echt vrolijk van worden maar daar heeft de provincie wat op gevonden. Oosters: "Wij hebben als provincie het initiatief genomen om de aansluitende kosten voor hen te betalen en het eerste jaarabonnement."

Meld Misdaad Anoniem

Maar wat is Meld Misdaad Anoniem nou precies? Het is een onafhankelijk meldpunt waarbij iedereen anoniem informatie kan delen over criminaliteit. Die anonimiteit is ook strikt gewaarborgd en jaarlijks komen er bij Meld Misdaad Anoniem zo'n 17.000 meldingen binnen en Meld Misdaad Anoniem leidt die geheel vertrouwd weer door naar de opsporingsinstanties die er wat mee doen.
Oosters: "Voor ons is van belang dat gemeenten, als je denkt aan hennepkwekerijen, drugslabs of dat soort zaken, ook die informatie krijgen. Om te zorgen voor transparantie zodat criminelen minder uitgenodigd worden om dit soort activiteiten onder het maaiveld uit te voeren."
De eerste Utrechtse gemeente is al over de streep. Vanmiddag sluit burgmeester Divendal van De Ronde Venen aan bij Meld Misdaad Anoniem. Tijdens een bijeenkomst zal hij de papieren ondertekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.