27-jarige vrouw niet verantwoordelijk voor dood Eemnesser dorpssmid Jaap Eek (83)

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
EEMNES - Een 27-jarige vrouw uit Eemnes krijgt geen straf voor haar betrokkenheid bij een verkeersongeval waardoor dorpssmid en winkelier Jaap Eek (83) om het leven kwam. De rechtbank oordeelt dat zij geen schuld heeft aan het dodelijke ongeluk en sprak de vrouw daarom vrij.
Op 7 mei 2018 reed de vrouw over de Wakkerendijk in Eemnes. Ze haalde een andere auto in en verhoogde daarbij haar snelheid naar 55 tot 60 kilometer per uur. Op de weg is een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Ongeveer een kilometer na de inhaalmanoeuvre hoorde de vrouw een klap en bleek dat ze in botsing was gekomen met de Eemnesser dorpssmid op de fiets.

Niet schuldig

"De gevolgen van het ongeluk zijn desastreus, want het slachtoffer is 6 weken na het ongeval overleden. De rechtbank benadrukt dat de ernstige gevolgen niet bepalend zijn voor de vraag of de vrouw een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Er is geen bewijs om aan te tonen dat de vrouw te hard reed tijdens de aanrijding", aldus de rechtbank.
Volgens de rechters is er ook niet genoeg bewijs waaruit blijkt dat de vrouw niet goed oplette of de weg vrij was van ander verkeer. Wat de situatie ook bemoeilijkte tijdens het onderzoek is dat de inhaalactie een kilometer voor het ongeval plaatsvond. Bovendien heeft de ingehaalde bestuurder het 83-jarige slachtoffer ook niet gezien. De rechtbank oordeelt daarom dat de vrouw strafrechtelijk geen verwijt kan worden gemaakt.

Overlijden

Het overlijden van Jaap Eek kwam hard aan in Eemnes. Zijn handel in ijzerwaren op de Wakkerendijk was een begrip in Eemnes. De smederij was nog altijd in gebruik.
In 2011 werd een uitzending van het programma van Henk Westbroek aan hem gewijd. Die is hier terug te kijken:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.