Leusden wil 750 extra woningen bouwen voor 2040

© RTV Utrecht
LEUSDEN - Het college van Leusden wil tussen 2025 en 2040 750 extra woningen realiseren in de gemeente. Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad. In het plan worden zo'n vijftig woningen per jaar gebouwd.
Het college heeft haar oog laten vallen op een noordwestelijk en noordoostelijk gebied van Achterveld en het gebied ten zuiden van de wijk Tabaksteeg. Ook wordt de dorpskern Stoutenberg onderzocht als inbreidingslocatie, waar aan de Hessenweg en Horsterweg dertig extra woningen gerealiseerd zouden kunnen worden.
Volgens de gemeente bleek uit eerdere inventarisaties voor de omgevingsvisies al dat er geen ruimte binnen de bebouwde kom gevonden kon worden. Daarom is gekozen voor drie plekken in het buitengebied waar winkels, scholen en openbaar vervoer allemaal goed bereikbaar zouden zijn.
Het college koopt de grond nog niet aan, omdat de eventuele woningbouwlocaties nog niet vaststaan. Wel stelt het college voor de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de gebieden toe te passen, zodat de gemeente de eerste optie tot koop krijgt.
De gemeenteraad stemt op 1 oktober over het collegevoorstel over de drie zoekgebieden en de inbreiding in Stoutenburg. Het voorstel over de Wvg wordt op 12 november behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.