Reclamebordje langs de weg mag toch wel: 'Uitzonderingen op de regels maken veel mogelijk'

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het voornemen van de provincie Utrecht om strenger op te treden tegen reclameborden langs de weg, valt niet in goede aarde. Op social media vragen mensen zich af of de provincie niets beters te doen heeft en of andere vormen van landschapsvervuiling - zoals "windmolens en lichtreclame" - dan ook strenger aangepakt gaan worden. Toch blijft het volgens gedeputeerde Arne Schaddelee gewoon mogelijk om een bordje met "eieren te koop" langs de weg te zetten.
"Het beeld ontstaat natuurlijk heel snel dat de overheid weer boeren of ondernemers aan het pesten is", zegt Schaddelee. "Wat we willen is dat we het landschap mooi houden en daarom hebben we regels voor het plaatsen van borden in het buitengebied. Maar op die regels zijn vervolgens weer 24 uitzonderingen, waardoor een boer best een bordje langs de weg kan zetten."

Flauw

Omdat ondernemers het de afgelopen maanden zwaar hadden vanwege de coronacrisis, kneep de provincie tijdelijk een oogje toe bij iets grotere reclame-uitingen langs de weg, maar vanaf 1 september worden de oude regels weer gehandhaafd. Toch was op social media de kritiek niet van de lucht. "Haal dan ook die zonnepanelen of windmolens weg", schreef bijvoorbeeld Mitchel. En Yet vond het 'verschrikkelijk flauw'. Ze schrijft: "De provincie heeft zeker niets beters te doen. De charme van het platteland, kopen bij de boer. Eitjes, kaas, melk, groenten, jam en in het voorjaar asperges. Regelneukerij. Bah!"
Volgens Schaddelee verandert er eigenlijk niet zoveel en gaat het om regels "die we ook al twintig of dertig jaar hebben als provincie". Een bord mag bijvoorbeeld maximaal 1 vierkante meter zijn en moet wel in de buurt van de boerderij worden opgehangen. "Deze week was er die casus van een kaasboer in Doorn, maar daarvan was het doek gewoon te groot. Bovendien stond het te ver van zijn boerderij af. Op het moment dat je er een aanwijsbord van maakt, het formaat iets kleiner maakt of het aan je gevel bevestigt, dan kan het ineens wel."

Dikke boete

Met alle uitzonderingen op de regels zijn er volgens de gedeputeerde nog voldoende mogelijkheden om producten langs de weg aan te prijzen. En wie de regels overtreedt hoeft ook niet direct "een dikke boete" te verwachten, maar krijgt eerst een waarschuwing en daarna is er in overleg "nog veel mogelijk".
Schaddelee: "Ik heb ook altijd heel veel producten gekocht bij de boer en de boomgaard, maar we willen niet dat het buitengebied een soort kermis wordt van borden en reclametoestanden. Je wil dat een beetje binnen de perken houden. Dat is de reden dat je als provincie regels hebt en als je die regels hebt, moet je ook consequent zijn in het handhaven daarvan, want anders ben je geen knip voor de neus waard."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.