Jan en Jeroen komen elke dag kijken bij de singelwerkzaamheden: 'Dit is machtig mooi!'

Jeroen (l) en Jan (r) genieten van het graafwerk.
Jeroen (l) en Jan (r) genieten van het graafwerk. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Eigenlijk komt hij hier elke dag wel, geeft Jan ruiterlijk toe. Ruim 80 jaar is hij. En ondanks die leeftijd fietst hij bij een beetje weer vanuit Houten naar het centrum van Utrecht. Daar zoekt hij de randen van de spiksplinternieuwe singel op. "Ik vind het heerlijk!"
Naast Jan staat Jeroen, nog zo'n vaste bezoeker van de werkzaamheden aan de singel. Ook hij komt hier vrijwel dagelijks. "Het lijkt heel simpel: een beetje de boel uitgraven. Maar het is toch heel spannend, want wát zit er in dat water en dat zand?" Jeroen zag naar eigen zeggen al "een hoop gekke dingen naar boven komen".
Bovendien - en dat is misschien nog wel belangrijker - is het hartstikke gezellig langs de singel. Op een doordeweekse middag staan er toch telkens een stuk of tien mensen te kijken naar de grote gele graafmachine die schep voor schep de singel in oude glorie herstelt.
Jan en Jeroen zijn absoluut niet de enige toeschouwers.
Jan en Jeroen zijn absoluut niet de enige toeschouwers. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Vaste bezoeker Jan geniet van het schouwspel. "De techniek is mooi." Als de Houtenaar niet kan komen, houdt hij de webcam nauw in de gaten. Al is dat niet hetzelfde. "Hier kun je een gezellig praatje maken, thuis zit ik alleen."
We maken gezellig een praatje. Je moet toch je dag doorkomen hè.
Jeroen
Jan leunt op het ijzeren hek en praat met andere omstanders over vroeger. "Dat heb ik nog meegemaakt hè, dat hier schepen voeren. En toen gooiden ze het dicht. Dat het nu weer opengaat, vind ik heerlijk!"
Ook Jeroen komt deels voor die gezelligheid. Hij verloor zijn baan door de coronacrisis. "Hier heb ik wel wat contacten opgedaan", vertelt de Utrechter. "We maken een beetje een praatje, vragen aan elkaar wat je hier brengt. Je moet toch je dag doorkomen, hè."

In oude glorie hersteld

Jeroen is overigens sowieso wel geïnteresseerd in de vele nieuwbouwprojecten die Utrecht rijk is. Op een forum houdt hij de vorderingen bij. Maar de singel geniet toch zijn voorkeur. "Dit is wel één van de mooiere projecten, ja. Het wordt weer zoals vroeger, dat zie je steeds meer terug. Kijk maar naar dat hek en die lantaarnpalen."
Inderdaad, steeds meer details komen naar voren. Langs de singel zijn stratenmakers druk bezig met het betegelen van het pad langs het water, verderop worden de planten ingezaaid voor een bijenweide. Het project zit er dus bijna op.
De komende weken worden nog de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' gezet. Zo wordt nog opgeruimd en komen er nog borden en verlichting. Op 12 september gaat de boel dan officieel open. "Tja, dan is het voorbij hier. Moet ik weer een andere hobby zoeken", verzucht Jeroen lachend. Toch maakt hij zich daarover weinig zorgen. "Er wordt gelukkig genoeg gebouwd, ik hoef nog niet weg!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.