RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gevoelige gegevens leerlingen OBS Vleuterweide in container gevonden, school erkent grote fout

VLEUTEN - Van leerlingen van basisschool OBS Vleuterweide zijn verslagen over hun voortgang op straat beland. De school gooide de papieren in een container, daar werden ze door een man gevonden.

RTV Utrecht heeft een deel van de gegevens ingezien. Het gaat onder meer om zeer gedetailleerde informatie over de prestaties van enkele leerlingen. Zo is bij één leerling te lezen dat haar werktempo laag is en dat ze snel is afgeleid.

Verbijsterd
Ook toetsresultaten, klassenlijsten, adressenlijsten en telefoonnummers van ouders werden in de container gevonden. De moeder van één van de leerlingen waarvan de voortganggegevens in de container lagen, reageert verbijsterd.

De vinder nam contact met haar op en liet de informatie zien. "Ik moet het allemaal laten bezinken, het is een enorme schrik", zegt ze. Ze weet nog niet welke stappen ze nu wil ondernemen en heeft naar verwachting binnenkort eerst een gesprek met de school.

Onvergeeflijk
OBS Vleuterweide is onderdeel van SPO Utrecht. De stichting zegt dat er een grote fout is gemaakt. "Het is onvergeeflijk", erkent Eric van Dorp van het bestuur. De fout gebeurde omdat de school tijdelijk naar een kleiner pand verhuist. Daarna trekt OBS Vleuterweide in een nieuw schoolgebouw.

Leraren gooiden voor de verhuizing verschillende documenten in de container die daarin nooit hadden mogen belanden. SPO Utrecht zegt dat de man die de papieren vond zich halverwege juli eerst bij de basisschool heeft gemeld. Toen zou het enkel nog gaan om een klassenfoto en een gevonden bankpas. Daarop zou direct actie zijn ondernomen door de bewuste container te controleren en alle privacygevoelige informatie te vernietigen.

Pas weken later zou de stichting duidelijk zijn gemaakt dat ook gedetailleerde gegevens over de voortgang van leerlingen waren gevonden. De vinder zegt dat dit verhaal niet klopt en dat hij de afgelopen anderhalve maand in totaal drie keer privacygevoelige informatie in de containers bij de school heeft gevonden, waarvan de laatste keer op 27 augustus.

Gesloten
SPO Utrecht ontkent dit en zegt dat de school sinds 21 juli is gesloten. Daarna is er volgens hen niet meer in het schoolgebouw gewerkt. "We gaan ervan uit dat er daardoor geen nieuwe documenten in de container kunnen liggen. We zijn wat verbaasd over dat verhaal", zegt Eric van Dorp.

Welke documenten precies in de container terecht zijn gekomen, is SPO Utrecht nog niet duidelijk. De school heeft niet meer kunnen achterhalen welke informatie de leraren hebben weggegooid. "Voor zover wij nu kunnen overzien heeft de vinder een namenlijst, toetsgegevens en enkele dossiers van leerlingen in zijn bezit gehad en deze nu geretourneerd", zegt Van Dorp.

Alle ouders van de school zijn inmiddels geïnformeerd. De stichting heeft de politie ingeschakeld om te achterhalen of alle gegevens nu weer bij hen zijn teruggebracht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -