Miljoenenstrop dreigt voor Amersfoort

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort wacht mogelijk een miljoenenstrop. De ontwikkeling van nieuwbouwwijk Vathorst is niet Europees aanbesteed en dat had wel gemoeten.
Gedupeerde aannemers kunnen nu een schadeclaim indienen bij de rechter. Dat blijkt uit een brief van de Europese Commissie van 27 maart aan Hans van Wegen, fractievoorzitter van de Burger Partij Amersfoort (BPA).
De partij kaartte de gang van zaken aan in Brussel. Van Wegen vindt dat de intensieve samenwerking tussen de Keistad en projectontwikkelaars uiteindelijk de burger dupeert. Die moeten bijvoorbeeld meer geld betalen voor huizen, belastingen en heffingen, omdat niet de goedkoopste aannemer de bouwopdrachten krijgt. "Europees aanbesteden is altijd goedkoper", zegt van Wegen.
De gemeente Amersfoort benadrukt dat het nu nog maar om een voorstel gaat en wil het definitieve besluit van de Europese Commissie nog even afwachten voor een uitgebreide reactie. Wethouder Boeve laat al wel het volgende weten: "Eind vorig jaar is een rapport samengesteld in samenwerking met de Europese Commissie en Nederland. Daar zijn richtlijnen uit voort gekomen hoe te handelen bij aanbestedingen. De gemeente hanteert sindsdien deze richtlijnen."
De gemeente verwacht niet dat dit een einde betekent voor de samenwerking met bekende projectontwikkelaars in Vathorst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.