Utrecht zet sluipverkeer Domplein op de foto: overtreders krijgen 95 euro boete

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Slecht nieuws voor sluipverkeer in de binnenstad van Utrecht: de route over het Domplein wordt vanaf volgende week bewaakt met camera's. Wie er toch overheen rijdt krijgt onherroepelijk een boete van 95 euro.
Het is al decennialang verboden om met een auto over het Domplein te rijden. Alleen vergunninghouders mogen er nog komen: taxi's, bussen en leveranciers mogen er overheen, net als de stadsbus en sommige bewoners. Ook zijn er tijdelijke vergunningen mogelijk, bijvoorbeeld voor een bijeenkomst in de Domkerk of het Academiegebouw.

Uitschuifbaar obstakel

Maar niet iedereen houdt zich aan het verbod. In de jaren negentig werd er geëxperimenteerd met een beweegbare afsluiting. Het werd geen succes: menigmaal belandde een auto bovenop de afsluiting op het moment dat hij omhoog kwam. Ook kende het systeem storingen.
Het Domplein, met haar historische karakter, is van belang voor de stad
Gemeente Utrecht
Politieagenten in opleiding stonden er vaak te oefenen hoe je een bekeuring moest uitschrijven. Voor de overtreders was het geen oefening, de boete was echt. De laatste jaren nemen vooral BOA's de honneurs waar als het gaat om het handhaven van het inrijverbod op het Domplein. Tot volgende week, want dan gaan eindelijk de camera's aan, die er al bijna twee jaar hangen.
Dit verkeersbord moet sluipverkeer waarschuwen.
Dit verkeersbord moet sluipverkeer waarschuwen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
In een wijkbericht laat de gemeente weten dat september nog een maand wordt waarin alleen gewaarschuwd wordt: overtreders krijgen een brief thuis. Maar vanaf 1 oktober is het echt menens, word je dan gefotografeerd dan landt er een boete van 95 euro op je mat. In het wijkbericht legt de gemeente ook uit waarom ze dit doen: "Het Domplein, met haar historische karakter, is van belang voor de stad. We willen voetgangers en fietsers de ruimte geven op het Domplein."
De route over het Domplein wordt vanaf volgende week bewaakt met camera's.
De route over het Domplein wordt vanaf volgende week bewaakt met camera's. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.